Sci/Tech

CIA hakovala "Apple" telefone godinu dana nakon puštanja u prodaju

Vikiliks i osnivač ove stranice Žulijan Asanž objavili su "Tamnu materiju", najnovija dokumenta iz serijala "Vault 7". Otkriveno je da je CIA zloupotrebljavala iPhone od 2008. godine, ili godinu nakon što su njihovi proizvodi pušteni u prodaju.
CIA hakovala "Apple" telefone godinu dana nakon puštanja u prodaju
Portal AnalitikaIzvor

U najnovijoj seriji dokumenata otkriveno je da je američka CIA za metu imala proizvode kompanije Apple, infiltrirajući se u njih svojim malverom dizajniranim da izbjegne sigurnosni mehanizam tehnoloških giganata. Koristila ih je za praćenje i prisluškivanje obavještajno interesantnih osoba.

Navodi se da su projekti CIA-e kojima se bavi najnoviji serijal datoteka Vikiliksa razvijeni u okviru EDB-a (Embedded Development Branch), ogranka CIA-e, a napadaju Appleov firmver, što znači da su "infekcije" uvijek prisutne, bez obzira na napore da se uklone.

Upozorili su da čak ni reinstaliranje operativnog sistema ne može izbrisati malver CIA-e, te da on ostaje u sistemu iPhonea.

Predstavnici Vikiliksa su stupili u kontakt sa Appleom, Googleom, Microsoftom i drugim tehnološkim kompanijama, a cilj je da im pomognu da se oslobode navedenih problema. Iz Vikiliksa su kazali da će predati listu zahtjeva kompanijama, prije nego što im pruže pomoć. Jedan od zahtjeva je obećanje da će popraviti "bugove" u roku od 90 dana.

Vikiliks je početkom ovog mjeseca objavio hiljade dokumenata za koje tvrdi da detaljno otkrivaju hakerske alate koje je upotrebljavala CIA za prikupljanje podataka iz pametnih telefona, aplikacija, televizora i drugih elektroničkih uređaja.

U dokumentima se opisuje način na koji su hakovani mobilni telefoni, operativni sistemi, pa čak i pametni televizori u svrhu špijuniranja.

Riječ je o telefonima sa Googleovim operativnim sistemom Android i iPhoneu kompanije Apple, kao i operativnom sistemu Windows kompanije Microsoft i Samsungovim televizorima, koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje.

Među ostalim otkrićima Vikiliks tvrdi da je CIA u saradnji sa savezničkim obavještajnim agencijama uspjela zaobići enkripciju na mobilnim telefonima i servisima za razmjenu poruka, poput Signala, WhatsAppa i Telegrama.

 

klix.ba

Portal Analitika