Društvo

Ustavni sud donio odluku: Smanjenje naknada u skladu sa Ustavom

Ustavni sud Crne Gore donio je odluku o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti. Oni su danas nakon glasanja odlučili da su izmjene i dopune Zakona u skladu sa Ustavom, saznaje Portal Analitika.
Ustavni sud donio odluku: Smanjenje naknada u skladu sa Ustavom
Portal AnalitikaIzvor

"Ustavni sud je, većinom glasova, donio odluku kojom se odbija predlog za utvrđivanje neustavnosti odredaba člana13 (član 176 b) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i rješenje kojim se ne prihvataju inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredaba člana 1 (član 54 a) i člana 13(član 176 b)istog Zakona", navodi se u saopštenju nakon sjednice.

Podsjetimo, naknade su smanjene sa 336 na 265, odnosno sa 192 na 144 eura, zbog čega korisnice ovih naknada protestuju od 2. marta ispred crnogorskog parlamenta, a neke od njih 11. dan štrajkuju glađu.

Majke su saopštile da neće prestati sa protestima dok im se naknade ne vrate na ranije iznose. One su takođe danas počele da dostavljaju pisma predsjedništvima stranih ambasada u Crnoj Gori, dostavivši prvo ambasadi Njemačke a nakon toga pismo je predato i ambasadi Srbije. Pismo će naknadno biti dostavljeno ambasadama Holandije, Rusije, Austrije, Hrvatske, SAD-a, Slovačke, Francuske, Grčke, Slovenije, Češke i Italije.

dsc-0084

Po početku sjednice Ustavnog suda, opremljena je bina ispred Skupštine, postavljeni su mikrofoni i zvučnici, te se pretpostavlja da će se nakon odluke suda majke obratiti javnosti. Sa tog mjesta puštena je muzika uz koju par desetina korisnica naknada nastavlja proteste.

Sjednici Ustavnog suda prisustvuje šest od sedam sudija. Sudija izvjestilac, Dragoljub Drašković je naveo da zakonodavac ima ovlašćenje da smanji naknade u skladu sa ekonomskom politikom na šta se nije složio sudija Miodrag Iličković. On je istakao da smatra da je sporno govoriti o izmjenama zakona koji u cjelini nisu prošli ocjenu ustavnosti.

dsc-0097

''Prvo je trebalo odlučiti o zakonu u cjelini a tek potom o izmjenama tog zakona'', kazao je Iličković. On je dodao da je zakon bio kontroverzan i da trebalo uvesti privremenu zabranu primjene zakona dok se ne odluči o ustanovsti.

Drašković je reagovao na izlaganje Iličkovića kazavši da se danas raspravlja samo o visini naknada te da rasprava ne bi trebala zalaziti u pravo koje je ranije priznato. Sudija Mevlida Muratović se slaže sa izvjestiocem da država ima slobodu da koriguje iznose naknada.

Na predlog sudije Gogića usvojena je pauza kako bi se dogovorili o tome da li treba raspravljati o obije inicijative.

Nakon pauze Drašković se izjasnio kazavši da će se sjednica nastaviti i da se neće vezati za ocjenu ustavnosti zakona u cjelini.

dsc-0079

Sudija Gogić se saglasio da država ima pravo da smanjuje penzije i socijalna davanja.

''Ali to ne smije raditi na uštrub pravičnosti'', kazao je Gogić. On je uz sudiju Iličkovića istakao da se nigdje u odluci Vlade ne pominje javni interes, dodavši da je to neprihvatljivo.

Sudije Ustavnog suda završile su raspravu o smanjenju naknada.

 

Portal Analitika