Politika

Danilović: Novi izbori izlaz iz krize

Opozicione partije trebalo bi da se na nivou lidera dogovore da li postoje uslovi za učešće u bilo kom izbornom procesu, uključujući i lokalne izbore u Herceg Novom, prije nego što vlast prihvati uslove opozicije, kazao je predsjednik Izvršnog odbora Demosa Goran Danilović.
Danilović: Novi izbori izlaz iz krize
Portal AnalitikaIzvor

"Vlada nije na visini zadatka. Od kraja prošle godine imamo zbunjujuću situaciju u kojoj predsjednik Vlade najavljuje godinu kompromisa, a bivši premijer Milo Đukanović goni izdajnike širom Crne Gore. Time nanosi nemjerljivu štetu Crnoj Gori i njenoj unutrašnjoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti. Dakle, izuzev najave da će dijaloga biti, od toga nema ništa, kriza se produbljuje, otvoreni su frontovi prema političkim protivnicima. Ne naslućuje se civilizovan rasplet u kojem bi se izvršna vlast ponašala kao servis, a ne kao neko ko vlada diktatima i dekretima", rekao je Danilović za Dan.

Upitan kako opozicija treba da djeluje dalje u takoj situaciji, kazao je da je "nepristajanje opozicionih partija na šminkanje demokratije i na to da uđemo u parlament prije nego što se definitivno razjasni šta se desilo na dan izbora i kad ćemo dobiti novi izborni proces mudar potez, koji naizgled zateže situaciju, a suštinski pomaže da se ona riješi".

"Prvi put od kako učestvujem u politici ili je pratim, opozicija ima jedan sasvim pristojan politički, ljudski i građanski zahtjev. Tražimo poštene izbore da bi kriza bila riješena. Tražimo poštene izbore i fer uslove za njihovo održavanje. Vlast se plaši izbora. Ne žele izbore jer znaju da su jedva obezbijedili većinu u parlamentu, koju zovem stražarskom i mislim da taj termin potpuno odgovara. Vlast se plaši i referenduma, dakle svakog izjašnjavanja građana. A svjesni su da se ne može nastaviti, makar ne tako dugo, sa krnjim parlamentom, a osvajati jedno po jedno pregovaračko poglavlje u procesu evropskih integracija. Zahtjev opozicije nije rušilački, on je u skladu sa Ustavom. Mislim da je najjeftinije i za Crnu Goru najsrećnije rješenje pošten izborni proces na svim nivoima u jednom danu i dogovor oko našeg zahtjeva. Ako je to mnogo, ne vidim na koji način vlast misli da postigne kompromis", istakao je Danilović.

Izvor: Dan

Portal Analitika