Fudbal

Je li ovo najdosadnije kolo kvalifikacija?

Ako je postojalo nezanimljivije kolo kvalifikacija za bilo koje veliko takmičenje, onda je to ovo koje nas očekuje u petak, subotu i neđelju. Osim utakmice Hrvatske i Ukrajine, u 5. kolu kvalifikacija za SP 2018. kao posebno zanimljive može se izdvojiti tek nekoliko utakmica.
Je li ovo najdosadnije kolo kvalifikacija?
Portal AnalitikaIzvor

GRUPA A

Švedska - Bjelorusija (sub, 18.00)

Luksemburg - Francuska (sub, 20.45)

Bugarska - Holandija (sub, 20.45)

Puno je još do kraja, no čini se da su Francuzi ovdje ipak prejaki za konkurenciju i ne naprave li veći kiks do kraja, trebalo bi da zadrže prvo mjesto. Imaće lak posao u Luksemburgu, dok bi Šveđani, a naubjedljivi Holanđani lako mogli prosuti koji bod putem. Možda već u subotu protiv Bjelorusije, odnosno Bugarske.

GRUPA B

Švajcarska - Letonija (sub, 18.00)

Andora - Farska Ostrva (sub, 18.00)

Portugal - Mađarska (sub, 20.45)

Svi se još sjećamo one lude utakmice na Euru između Portugala i Mađarske koja je završila 3:3 i nakon koje su se Ronaldo i društvo jedva izvukli od ispadanja iz grupe pa na kraju bili prvaci. E, upravo te dvije ekipe sastaju se u Lisabonu u subotu. I ponovno su blizu na tabeli. Portugalci imaju dva boda više i do kraja nemaju pravo ne grešku žele li uhvatiti Švajcarce na vrhu i izbjeći dodatne kvalifikacije.

GRUPA C

Azerbajdžan - Njemačka (ned, 18.00)

San Marino - Češka (ned, 18.00)

Sjeverna Irska - Norveška (ned, 20.45)

Njemačka je dobila sve četiri utakmice i, što je još bolje, nije primila nijedan gol. Doduše, nije imala baš ni od koga, a sve se čini da će tako biti i u neđelju kad gostuju kod Azerbajdžana koji vodi Robert Prosinečki.

GRUPA D

Gruzija - Srbija (pet, 18.00)

Irska - Vels (pet, 20.45)

Austrija - Moldavija (pet, 20.45)

Nakon slabih rezultata u zadnjih par kvalifikacijskih ciklusa Srbija, barem zasad, ima itekako realne izglede za barem dodatne kvalifikacije. Izabranici Slavoljuba Muslima imaju (relativno) lako gostovanje u Gruziji, a ne pobijedi li Irska Velšane, Srbi bi mogli zasjesti i na prvo mjesto.

GRUPA E

Jermenija - Kazahstan (ned, 18.00)

Crna Gora - Poljska (ned, 20.45)

Rumunjska - Danska (ned, 20.45)

Iako ima još jako puno utakmica do kraja, Crna Gora ne bi smjela da izgubi u neđelju od Poljaka računa li na neki rezultat na kraju kvalifikacija. Malo su zakomplikovali situaciju nepotrebnim porazom u Jermeniji u posljednjem kolu, no dobra vijest je da su, osim te, sve druge utakmice odigrali zaista vrhunski.

GRUPA F

Engleska - Litvanija (ned, 18.00)

Malta - Slovačka (ned, 20.45)

Škotska - Slovenija (ned. 20.45)

Englezi ponovno neće imati nikakvih problema u kvalifikacijama. Litvanci uglavnom nijednog protivnika ne pamte po dobrom, a od Engleza su u kvalifikacijama za Euro 2016. izgubili 4:0 i 3:0. Slično će biti i u neđelju.

GRUPA G

Lihtenštajn - Makedonija (pet, 20.45)

Italija - Albanija (pet, 20.45)

Španija - Izrael (pet, 20.45)

Ove utakmice pamtiće se najvjerovatnije po 1000. utakmici Buffona u karijeri. Jedini koji mogu ugroziti Špance i Italijane na vrhu su još Izraelci. Ne izbjegnu li poraz u Hijonu, šanse za doigravanje su im minimalne.

GRUPA H

Bosna i Hercegovina - Gibraltar (sub, 18.00)

Kipar - Estonija (sub, 18.00)

Belgija - Grčka (sub, 20.45)

Čudo bi se moralo dogoditi da Belgija u ovoj grupi ne osvoji prvo mjesto, a čudo će trebati i Grcima da ne izgube u subotu u Briselu. U Zenici će se navijati za Grke, dok će BiH puniti mrežu simpatične gibraltarske družine. 

Index.hr

Portal Analitika