Svijet

ID preuzela odgovornost za napad u Londonu

Islamska država preuzela je odgovornost za teroristički napad u Londonu, navodi propagandna agencija te terorističke organizacije.
ID preuzela odgovornost za napad u Londonu
Portal AnalitikaIzvor

"Počinilac napada izvedenog juče ispred britanskog parlamenta je vojnik Islamske države i on je operaciju izveo odgovarajući na pozive na napade na državljane koalicije (koja se bori protiv ID)", stoji u vijesti koju je objavio Amak.

Rojters podsjeća da je ID, koja je posljednjih godina pod kontrolom držala dijelove Iraka i Sirije, ove godine izgubila teritoriju u napadima lokalnih snaga koje je podržavala vojna koalicija na čelu sa SAD.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je nešto ranije da joj je poznat identitet napadača iz centra Londona, kao i da je on rođen u Velikoj Britaniji.

Njegov identitet nije saopšten jer je istraga u toku.

Britanska premijerka je takođe navela da je napadač već jednom ispitivan zbog veza sa ekstremistima, ali su ga smatrali za "nebitnu figuru".

"Njegov identitet je poznat policiji i MI5, kada to bude dozvoljeno njegov identitet će biti objavljen. Ono što mogu da potvrdim je da je rođen u Britaniji i da je prije nekoliko godina bio dio istrage oko ekstremizma", kaže Mejova.

Kako navodi, postoji pretpostavka da je "inspirisan islamskom ideologijom".

Izvor: b92.net

Foto: Tanjug/AP/Victoria Jones

Portal Analitika