Društvo

Kovačević: Nikolić raskinuo ugovor sa KCCG

Direktorica Kliničkog centra, Zoric Kovačević je na konferenciji za medije kazala da je najveći problem taj što je KCCG preopterećen sa pacijentima iz opštih bolnica, ali i nedostatak opreme i dotrajalost postojeće, kao i deficit stručnog kadra.
Kovačević: Nikolić raskinuo ugovor sa KCCG
Portal AnalitikaIzvor

„Mora se brzo reagovati i vidjeti šta fali opštim bolnicama i na koji način se može rasteretiti KCCG jednog dijela procedura. Magnet se radi samo u KCCG, 95 odsto holtera za očitavanje radi u KCCG, a svaka bolnica u Crnoj Gori ima najmanje tri kardiologa. Od početka govorim da je Klinički centar bespotrebno opterećen pacijentima iz drugih gradova, ako već imamo opšte bolnice“, kazala je Kovačević.

Ona je najavila da će u aprilu saopštiti koje će kadrovske promjene uslijediti i na kojim klinikama, i naglasila da je ponosna na rad većine ljekara u toj ustanovi.

"Vidjećemo koji su najveći problemi i ko će dobiti novo rješenje, a ko ne", kazala je ona.

Kovačević je potvrdila i da je bivši načelnik Centra za kardiohirurgiju Aleksandar Nikolić prije dva dana raskinuo ugovor. Aleksandar Nikolić je ranije bio načelnik kardiovaskularne klinike, ali je nakon dolaska direktorice Kovačević smijenjen i zamijenio ga je Nebojša Bulatović.

"Tačno je da je on raskinuo ugovor 21. marta sa Kliničkim centrom, ali prvog maja ćemo angažovati doktoricu Oliveru Rašović i biće dovoljan broj kardiohirurga", rekla je Kovačević.

Ipak, na pitanje gdje su najduže liste čekanja,  kazala je da je najveći problem na kardiologiji, i naglasila da su ljekari na toj klinici preopterećeni. 

„Ne možete od njih očekivati da rade svakog dana u ambulanti. Oni imaju svoja odjeljenja i pacijente, idu u ambulante, dežuraju, pripravni su za hitne intervencije. Zaista, prvi put poslije tri mjeseca kažem da sam ponosna na rad jednog broja ljekara u KCCG, u većem dijelu“, kazala je Kovačević. 

Direktor Klinike za bolesti srca Nebojša Bulatović je kazao da je na toj klinici zaposleno 47 ljekara.

"U centru za kardiohirurgiju je od prvog januara do petnaestog aprila operisano je 95 pacijenata.U tom periodu je hospitalizovano 84 pacijenta, a  operisano 70 pacijenata. U 2016. godini je operisano 411 pacijenata, u 2015.godini 451 pacijent", kazao je Bulatović.

Kovačević je dodala da je za KCCG planirano 700.000 eura, a najveći dio novca je planiran za edukaciju kadra.

„Planiramo dopunski rad, kao i nove specijalizante, a jako bitno je i pitanje plata. Čekamo da čujemo Ministra i sindikat, na koji način ćemo da i to poboljšamo. Menadžment je uradio potrebnu specifikaciju, i očekujemo ovih dana raspisivanje tendera za nabavku nove opreme – aparata za zračenje, gama kamere, novog magneta i skenera, dvije angio sale i ostale opreme koja je potrebna i za kardio centar, i za druge klinike.“, navela je Kovačević.

I.D.

Portal Analitika