Društvo

Zakon ne zna za VIP odjeljenja

Uprava za inspekcijske poslove po nalogu ministra prosvjete Damira Šehovića trebalo je da ispita da li u pojedinim podgoričkim školama postoje takozvana VIP odjeljenja, ali su inspektori ustanovili da zakon, zapravo, ne poznaje takvu pojavu u školama, piše Pobjeda.
Zakon ne zna za VIP odjeljenja
Portal AnalitikaIzvor

Glavna inspektorka za prosvjetu i sport Lucija Adžić rekla je za Pobjedu da je prosvjetna inspekcija nadležna za primjenu propisa iz oblasti obrazovanja, ali da nijedan od ovih propisa, kako je kazala, ne poznaje organizacionu formu kao VIP odjeljenje, kako se žargonski nazivaju odjeljenja sastavljena od „izabranih” đaka.

Sudeći prema onome što je rekla Adžić, VIP odjeljenja, ako ih ima, potpuno su van domašaja bilo kojeg zakonskog akta, pa samim tim ni škole koje ih imaju ne podliježu bilo kakvoj sankciji. Sve se na kraju svodi na priču rekla-kazala.

Uprava za inspekcijske poslove, „tragajući” po Šehovićevom nalogu za VIP odjeljenjima obavila je nadzor u podgoričikim osnovnim školama „Maksim Gorki”, „Sutjeska” i „Štampar Makarije” i utvrdila je da je potrebno da Ministarstvo prosvjete propiše kriterijume za formiranje odjeljenja prilikom upisa učenika u prvi razred, koji sada ne postoje. Taj akt bi se, kako su naveli u izvještaju, primjenjivao od sljedeće godine u svim crnogorskim školama.

Adžić je pojasnila da su se za ovakvu inicijativu odlučili iz razloga što su utvrđene neujednačenosti od škole do škole u primjeni kriterijuma za upis učenika u prvi razred osnovne škole. Ona kaže da su prilikom kontrole utvrdili da pedagoško-psihološke službe u školi koriste kriterijume i načela prilikom formiranja odjeljenja prvog razreda u odnosu na informacije koje dobiju tokom testiranja djece i na osnovu prethodnog iskustva. Adžić je precizirala da se ti kriterijumi odnose se na sociodemografske karakteristike, pol djeteta, obrazovanje roditelja, neka psihološka procjena djetetovih sposobnosti, zdravstveno stanje djeteta itd.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika