Abiznis

Doktor Propast: To što radi Tramp...

Predsjednik SAD Donald Tramp ne može da koristi politiku u korist biznisa, kaže nobelovac Nurijel Rubini.
Doktor Propast: To što radi Tramp...
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj ekonomista poznat kao Doktor Propast upozorava i da može bit potcjenjen rizik koji čeka tržišta, odnosno da postoji opasnost od protekcionizma.

“Tržišta su precijenila pozitivnu sliku koja dolazi od politike koju zagovara Tramp...ulaganja u infrastrukturu, podsticaji, smanjenje poreza... Mislim da Tramp ne može mnogo toga da ostvari što je obećao, bar ne u tim razmjerama”, smatra Rubini. 

Kako je rekao, potcjenjuje se rizik do koga takva politika može da dovede, a to su trgovinski ratovi, zatim, ograničenje ulaska u zemlju može usporiti ponudu radne snage... 

Rubini kaže da je u redu što se investitorima vraća povjerenje, ali upozorava da treba gledati i na dugoročne posljedice. 

“U narednih šest do 12 mjeseci, možda će ovaj optimizam dominirati, možda će biti nekih nagona za razna ulaganja, povećanja povjerenja kod potrošača i poslovnog ambijenta, ali nadam se, trebalo bi nešto uraditi i da tako ostane neko duže vrijeme”, rekao je on. 

Rubini je i januaru upozoravao da Tramp može uticati na to da se svijet umjesto ka globalizaciji okrene ka izolaciji, što bi moglo da dovede i do nestabilnosti u svijetu ali i do vojnih sukoba.

 

b92.net

 

Portal Analitika