Kultura

Nema „diskriminacije“ već jasnih i transparentnih kriterijuma

Ministarstvo kulture je uputilo saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelini.
Nema „diskriminacije“ već jasnih i transparentnih kriterijuma
Portal AnalitikaIzvor

“S obzirom na to da su pojedini mediji prenijeli 22. marta 2017. godine neistinite tvrdnje na račun Ministarstva kulture radi istinitog informisanja javnosti saopštavamo sljedeće:

Neistinita je tvrdnja da je na jednom konkursu Ministarstva kulture „odbijeno 360 umjetnika i instutucija“.

Činjenice: Konkursi Ministarstva kulture u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva predstavljaju jednu od linija podrške razvoju savremenog stvaralaštva i polaze od kriterijuma koji su propisani konkursnim pravilima. Na osnovu prijava je izvršena selekcija odabranih projekata od strane stručnih komisija, a konačnu odluku je donio ministar kulture. Dakle, u pitanju je jasna i transparentna metodologija i procedura, koja svoje polazište ima u kriterijimima i standardima propisanim Zakonom o kulturi, Programom razvoja kulture i prioritetima u radu Ministarstva kulture.

Ključna riječ je dakle selekcija, a ne eliminacija. Zato nema govora ni o kakvom odbijanju već o selekciji. Pogotovo nema govora o diskriminaciji. Niti su dokazi za takvu tvrdnju ponuđeni. Kjučne riječi su takođe kvalitet i sufinansiranje. Podsjećamo na elemente koje je Ministarstvo kulture istaklo povodom ovogodišnjeg konkursa. Dodatno su sagledani umjetnički i produkcioni kvalitet i održivost projekata, programi i projekti sa precizno definisanim programom i učesnicima, programi i projekti koji doprinose institucionalnom jačanju i profilisanju kulturnog sektora, projekti od značaja za međunarodnu saradnju i promociju crnogorske kulture u inostranstvu, kao i projekti koji su od značaja za razvoj kulture na lokalnom nivou.

Ministarstvo kulture će sufinansirati u 2017. godini ukupno 176 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Iz navedenog slijedi da su tvrdnje iznijete iz razloga što određena prijava nije prošla selekciju, a ne iz razloga, kako se tvrdi, što Ministarstvo kulture navodno odbija ili pogotovo diskriminiše bilo koga”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Portal Analitika