Društvo

Susret Pribilović-Tudik: Podrška u procesu reforme javne uprave

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović razgovarala je danas sa ambasadorkom Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristine Tudik (Christine Toudic).
Susret Pribilović-Tudik: Podrška u procesu reforme javne uprave
Portal AnalitikaIzvor

Na početku razgovora ministarka Pribilović se zahvalila Francuskoj na podršci koju pruža u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore i izrazila očekivanje da Francuska ekspertiza neće izostati ni u narednom periodu, posebno u pogledu jačanja administrativnih kapaciteta.

Ministarka Pribilović je istakla da je jedan od značajnih izazova za razvoj Crne Gore, kroz osvrt na donijetu Strategiju reforme javne uprave 2016-2020, kreiranje funkcionalne javne uprave, kako na državnom tako i na lokalnom nivou u procesu uspostavljanja transparentne i racionalne javne uprave koja je okrenuta ka građaninu.  S tim u vezi, stvorićemo uslove da država postane pravi servis građana sa modernom i kvalitetnom javnom upravom, naglasila je Pribilović i istakla da je reforma javne uprave jedan od prioriteta procesa pristupanja Crne Gore EU.

Ambasadorka Tudik se složila sa konstatacijom da dvije zemlje imaju kvalitetnu saradnju i izrazila očekivanje da će novoosnovano Ministarstvo javne uprave pospješiti realizaciju aktivnosti u okviru reforme javne uprave i istakla punu podršku Ambasade Francuske na tom putu. Francuska nacionalna škola ENA je ponos naše administracije i za svaku saradnju sa njima stojimo Vam na raspolaganju. Ova saradnja se vremenom treba sve više razvijati, pogotovo u pogledu puta Crne Gore ka EU, naglasila je ambasadorka Tudik.

Na kraju susreta zaključeno je da postoji veliki prostor za dodatnu saradnju u oblasti javne uprave i da se i do sada dobri odnosi dvije države moraju i dalje održavati i unapređivati.

Portal Analitika