Kultura

Odalović izabran za dekana FLU

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) izabrao je danas Ratka Odalovića za dekana Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) na Cetinju, saopšteno je sa UCG-a.
Odalović izabran za dekana FLU
Portal AnalitikaIzvor

Odalović, inače redovni profesor na ovom fakultetu, izabran je za mandatni period od 2017. do 2020. godine.

Na dužnost dekana FLU stupiće 16. aprila.

Ratko Odalović rođen je 1964. godine na Grahovu, a diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Živojina Turinskog.

Dobitnik je više značajnih priznanja, počev od na­gra­de za sli­kar­stvo na Tra­di­ci­o­nal­noj iz­lo­žbi ULUCG u Pod­go­ri­ci 1996, nagrada na Me­đu­na­rod­noj iz­lo­žbi mi­ni­ja­tu­re u Pod­go­ri­ci go­di­ne 2003, Cr­no­gor­skom li­kov­nom sa­lo­nu „13. no­vem­bar” u Ce­ti­nju 2010. i dr­žav­ne na­gra­de „Pe­tar Lu­bar­da“ 2012. go­di­ne.

Član je Udruženja likovnih umjetnosti Crne Gore i umjet­nič­ki di­rek­tor Likovnih susreta Stari mo­st u Bi­je­lom Po­lju. Takođe, bio je član ži­ri­ja za podgoričku na­gra­du „19. de­cem­bar”, Uprav­nog od­bo­ra Grad­skog po­zo­ri­šta Pod­go­ri­ca.

Šef je stu­dij­skog pro­gra­ma Sli­kar­stvo na FLU i član Odbora za likovne umjetnosti Crnogorske akademije nauka i umjetnosti od 2014, te Strukovnog vijeća za umjetnost Univerziteta Crne Gore od prošle godine.

Izlagao je širom Crne Gore, zatim u Beogradu, Skoplju, Ankari, Rimu, Splitu, Zagrebu, Labinu, Puli, Talinu i Helsinkiju, te na kolektivnim izložbama u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatski, Srbiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Sloveniji, Austriji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Ukrajini, Njemačkoj i SAD.

Portal Analitika