Društvo

Za efikasniji odgovor na nepogode oko 290.000 eura

Direktorat za vanredne situacije i FORS Montenegro realizuju projekat DIRECT, čiji je cilj unaprjeđenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode, i kroz koji je za Crnu Goru opredijeljeno gotovo 290 hiljada eura.
Za efikasniji odgovor na nepogode oko 290.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Projekat DIRECT – Budimo otporni na nepogode, finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO), a njegova realizacija počela je 1. januara.

Projekat se, kako je pojašnjeno, realizuje u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke.

„Najvažnije projektne aktivnosti uključuju treninge za spasioce na teme vezane za zaštitu i spašavanje u slučajevima požara, poplava, zemljotresa i drugih nepogoda, terenske vježbe spašavanja i treninge na temu smanjenja rizika od katastrofa“, kaže se u saopštenju.

Među projektnim aktivnostima su i izrada evakuacionih planova za škole i lokalne zajednice, vježbe evakuacije, kampanja informisanja stanovništva o rizicima od katastrofa, studijska posjetu EU, kao i međunarodne konferencije na temu smanjenja rizika od katastrofa.

Kako su kazali iz MUP-a, važan segment projekta je međunarodna saradnja u toj oblasti koja će dovesti do razmjene iskustava i modela dobrih praksi, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spašavanjem, tako i samih spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima.

„Ukupna vrijednost projekta iznosi 736.257 eura, od čega je doprinos EU 552.131 eura, ili 75 odsto ukupnih projektnih troškova. Za Crnu Goru je opredijeljeno 288.795 eura, od čega EU finansira 218.582. Realizacija projekta će trajati 24 mjeseca“, kaže se u saopštenju.

Projekat je danas predstavljen na konferenciji za novinare na kojoj su govorili generalni direktor Direktorata, Mirsad Mulić, izvršni direktor FORS Montenegra, Veselin Šturanović, i predstavnik Vatrogasno-spasilačke službe Kranja, Matej Kejžar.

Izvor: Mina

Portal Analitika