Društvo

Unutrašnja kontrola: Policajci da obrate pažnju na ponašanje van posla

Unutrašnja kontrola objavila je Izvještaj za februar u kome se traži od policijskih službenika da obrate pažnju na ponašanje van posla. U ovom periodu, građani su imali četiri pritužbe na rad policije.
Unutrašnja kontrola: Policajci da obrate pažnju na ponašanje van posla
Portal AnalitikaIzvor

U februaru 2017.godine, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije izvršili su tri kontrole – provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu operativnih i drugih saznanja i podataka o mogućim nepravilnostima ili nezakonitostima u radu policijskih službenika, kao i na osnovu planskih aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije.

Nakon sprovedenih postupaka provjere, od navedenog broja, u jednom slučaju u kojem je kontrola vršena po osnovu planske aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, u postupku unutrašnje kontrole konstatovani su izvjesni nedostaci i nepravilnosti u sačinjavanju službene dokumentacije i vođenju evidencija, uslijed čega su u ovom slučaju naložene mjere za otklanjanje konstatovanih nepravilnosti i nedostataka.

U preostala dva slučaja, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije nije utvrdilo nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju policijskih službenika, kao ni činjenice i dokaze koji bi nesporno ukazivali na postojanje osnova za pokretanje postupaka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskih službenika.

I pored toga, u jednom od ovih slučajeva, Izvještaj sa spisima sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu na dalji postupak i konačnu ocjenu i odlučivanje.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je u februaru 2017. godine izvršilo kontrolu zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja na osnovu jedne pritužbe građana na postupanje službenika Uprave policije.

Pritužba se sadržinski odnosila na ponašanje policijskog službenika van službe.

Građanin M.H. iz Maleševa dostavio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na policijskog službenika Odjeljenja granične bezbjednosti Nikšić D.Ž., zbog načina na koji se ponašao prema njemu neutvrđenog dana krajem septembra mjeseca 2016. godine, za vrijeme dok je čuvao stoku na imanju M.LJ. (kod kojeg radi posljednje dvije godine), u mjestu Šumerke, opština Nikšić, kojom prilikom mu je, nakon što je naišao i pozdravio se sa njim, D.Ž., kako navodi, prišao i obratio mu se neprimjerenim riječima i uvredljivo se ponašao prema njemu.

U postupku unutrašnje kontrole, zbog nedostatka dokaza, nije se mogla potvrditi osnovanost navoda podnosioca pritužbe o načinu postupanja i ponašanja imenovanog policijskog službenika u predmetnom događaju, koji se desio van vršenja službene dužnosti.

I pored toga, u obavljenom razgovoru sa starješinom OGB Nikšić istaknuta je potreba da neposredne starješine policijskog službenika D.Ž u narednom periodu obrate posebnu pažnju na ponašanje i odnos imenovanog policijskog službenika prema građanima u službi i van službe i da imenovanog službenika upozore na obavezu postupanja i ponašanja u skladu sa zakonskim odredbama i policijskom etikom, te da je dužan da se uzdržava od svakog oblika postupanja i ponašanja koje se od strane građana može tumačiti kao zloupotrebljavanje statusa policijskog službenika a čime se narušava ugled policijske službe u cjelini.

 

 

 

Portal Analitika