Abiznis

Joković: Naplatili 74 miliona, carinski dug 4,4 miliona eura

Uprava carina je u januaru i februaru ove godine naplatila 74,4 miliona eura, što je 13,1 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Na početku marta carinski dug bio je 4,4 miliona - kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave carina Vladan Joković. Direktor kaže da očekuje da će naplata carinskih prihoda u ovoj godini premašiti planirane budžetom. – Najveći carinski dužnici su KAP u stečaju, Vektra Podgorica, Tehnostil HVT Nikšić, kod kojih je dug prijavljen u stečajni postupak. Na spisku velikih dužnika su i Plantaže, B&S petrol Rožaje - objašnjava Joković.
Joković: Naplatili 74 miliona, carinski dug 4,4 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Da li će biti ponuđen reprogram carinskog duga poput poreskog?

 JOKOVIĆ: Nema reprograma, izuzev odlaganja carinskog duga nastalog pri uvozu na 30 dana od dana prihvatanja carinske deklaracije, uz podnošenje instrumenta obezbjeđenja koji odgovara iznosu odloženog carinskog duga.

POBJEDA: Premijer je nedavno upozorio i Upravu carina da ne treba imati obzira prema dužnicima. Da li je taj pristup primijenjen?

JOKOVIĆ: Značajan je snažan impuls koji je premijer Duško Marković dao službama i siguran sam da će sinergetski efekti proizašli iz bolje interinstitucionalne saradnje biti brzo vidljivi. Dobri rezultati Uprave carina, po svim parametrima, dokaz su da se dosljedno pridržavamo principa koji omogućavaju da budemo moderan servis i podrška privredi.

POBJEDA: Da li su koncipirana rješenja koja će doprinijeti većím prihodima i spisak administrativnih i normativnih barijera kako bi brzo bile otklonjene, što je takođe dogovoreno na sastanku sa premijerom?

JOKOVIĆ: Uprava carina sa Ministarstvom finansija kontinuirano radi na unapređenju ukupnog ambijenta, definišemo slabosti i uspostavljamo standarde imanentne carinskim administracijma zemalja EU. Sve mjere definisane sa ciljem povećanja prihoda dobro su odmjerene i velikim dijelom su rezultat konsultacija sa poslovnim okruženjem.

POBJEDA: Da li ima nepravilnosti - utaje uvoznog PDV-a, na šta je i Državna revizorska institucija sugerisala da se obrati posebna pažnja?

 JOKOVIĆ: Najveći  izazov za Upravu carina je pravilno utvrđivanje prijavljene vrijednosti za carinske svrhe. Visina naplate ulaznog PDV-a prilikom uvoza robe je direktno uslovljena pravilnim utvrđivanjem carinske vrijednosti. Stalan rast naplate prihoda od PDV pri uvozu, koji ostvaruje Uprava carina, je upravo rezultat sveobuhvatnih mjera, kontrola, provjera u saradnji sa stranim carinskim administracijama. Ovo je naš stalan zadatak kojem smo u punom

kapacitetu posvećeni.

POBJEDA: Koliko je u ovoj godini otkriveno švercovane robe na graničnim prelazima?

JOKOVIĆ: Ukupna vrijednost oduzete krijumčarene robe u  2016.  iznosila je  880.358 eura, što je uvećanje za 44 odsto u odnosu na godinu ranije kada je oduzeta roba vrijedna 611.675 eura. Najviše slučajeva krijumčarenja registrovano je na najfrekventnijim graničnim prelazima  - Dobrakovo, Božaj, Dračenovac, Debeli brijeg, Sukobin, na otvorenim prostorima i u maloprodajnim objektima. U tom Direktor pravcu usmjeren je i fokus carinskih kontrola, što se pokazalo uspješnim i efikasnim.

Opširnije u Pobjedi

 

Portal Analitika