Politika

Evo šta piše u ugovoru DF-a i kompanije čiju zakonitost ispituje tužilaštvo

Politička grupacija Demokratski front, koju Agencija za sprečavanje korupcije sumnjiči za finansijske malverzacije u izbornoj kampanji, potpisala je krajem avgusta prošle godine ugovor sa beogradskom kompanijom „New focus comunications“ u vrijednosti od 217.000 eura, kojim se ta kompanija obavezala da zastupa medijsko oglašavanje koncerna Vijesti. Zbog tog ugovora izviđaj je pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo.
Evo šta piše u ugovoru DF-a i kompanije čiju zakonitost ispituje tužilaštvo
Portal AnalitikaIzvor

Ugovor, u koji je Pobjeda imala uvid, potpisan je u Beogradu 28. avgusta prošle godine. Potpis na ugovor su stavili Igor Avžner u ime beogradske kompanije, a u ime Fronta predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić. Kupovina vremena Predmet ugovora je ,,kupovina vremena za emitovanje oglasnih poruka na medijima u Crnoj Gori - televiziji, novinama i portalu Vijesti“.

Usluge beogradske kompanije su jedna od uočenih nepravilnosti zbog koje je Agencija krajem novembra prošle godine donijela odluku o privremenoj obustavi budžetskih sredstava tom političkom savezu, u iznosu od skoro 350.000 eura, dok se ne okonča postupak pred Sudom za prekršaje u Podgorici. Istovremeno, prije nekoliko dana, kako su objavili mediji, Specijalno državno tužilaštvo je pokrenulo izviđaj i slučaj dodijelilo specijalnom tužiocu Veljku Rutoviću.

– Tužilaštvo je zatražilo i dobilo od Demokratskog fronta kopiju tog ugovora i taj dokument se nalazi u Tužilaštvu – rekao je Pobjedi izvor blizak Demokratskom frontu.

Prema saznanjima Pobjede, na osnovu ugovora DF-a i beogradske kompanije sačinjen je novi ugovor koji su potpisali predstavnici koncerna Vijesti i Demokratskog fronta, a kojim su precizirane medijske usluge i oglašavanje. I taj ugovor je pod lupom SDT-a. U odluci ASK-a se navodi da nije jasno prikazana pružena usluga, dokumentacija i dokazi o izvršenom poslu i ostvarenoj vrijednosti usluge.

– Ugovorne strane su saglasne da naručilac obezbijedi reklamni budžet u iznosu od 217.000 eura ne ime zakupa ekonomsko-propagandnih termina/prostora za vrijeme trajanja ugovora, odnosno u narednih 90 dana od potpisivanja ugovora, kada ugovor prestaje da važi. Plaćanje ugovornog iznosa biće 100 posto avansno na devizni račun izvršioca, a najkasnije do isteka ovog ugovora – navodi se u ugovoru.

DF je obavezan da nakon zaključenja ugovora dostavi izvršiocu deklaraciju sa potpisanim podacima. Navodi se da se Front i beogradska kompanija obavezuju da sačine medija plan za korišćenje vremena.

– Da izvršilac obezbijedi da se u medijima objavljuju oglasne poruke bez bilo kakvih izmjena u vezi sadržaja. Da izvršilac obavijesti naručioca o svakom eventualnom odstupanju od utvrđenog medija plana, te da za svako neutvrđeno vrijeme za objavu oglasnih poruka obezbijedi drugo vrijeme. Da izvršilac blagovremeno obavijesti naručioca o promjeni standardne programske šeme ili izmjene na oglasnim stranama – navodi se u ugovoru.

DF se ugovorom obavezao da najkasnije tri dana prije početka emitovanja dostavlja oglasne poruke medijima.

– Ugovarači saglasno konstatuju da je naručilac isključivo odgovoran za sadržaj oglasnih poruka koje će se realizovati u medijima i da izvršilac nema bilo kakvu odgovornost u vezi sadržaja koje naručilac bude saopštavao u javnosti svojim oglasnim porukama – piše, između ostalog, u ugovoru. Navodi se i da ugovor predstavlja poslovnu tajnu i da će eventualne sporove pokušati da riješe mirnim putem.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika