Svijet

Spasio tromjesečnu bebu iz ledenog jezera

Bolničar Tod Zobrist postao je junak nakon što je u četvrtak ujutru uskočio u ledeno hladno jezero i iz automobila koji je sletio sa puta izvukao tromjesečnu bebu, kojoj su oba roditelja umrla, u razmaku od nekoliko sati.
Spasio tromjesečnu bebu iz ledenog jezera
Portal AnalitikaIzvor

Tod Zobrist iz Ilinoisa u Sjedinjenim Američkim Državama, uočio je farove automobila kako sijaju iz jezera u četvrtak ujutru i instinktivno je znao da neko mora da je u vozilu. Kada je shvatio da nema vremena da čeka na pomoć, skinuo je majicu, čarape i čizme i uskočio u ledenu vodu i plivao više od 20 metara do automobila, prenosi "Mirror".

Kada je stigao do vozila, Zobrist je pogledao unutra i vidio nešto na zanjem sjedištu, za šta je prvo pomislio da je lutka, ali se ispostavilo da je tromjesečni dječak. Šta više, izveo je reanimaciju i vještačko disanje na krovu automobila, sve dok potpuno nije potonuo u vodu. Nakon toga je otplivao nazad na obalu jednom rukom držeći bebu.

Kako je rekao predstavnicima medija na konferenciji u petak, kada je bio na pola puta kroz glavu mu je proletjela misao "ovo je užasna odluka i stvarno treba da se vratim na obalu jer ću se uvaliti u ozbiljnu nevolju".

- U tom trenutku sam ipak bio odlučan, već sam bio mokar i već mi je bilo hladno. Ne znam još koliko bi ta beba mogla da pluta na površini vode prije nego više ne bi mogla da se reanimira - rekao je.

Ovaj bolničar i sam ima dva sina. Odveden je u bolnicu kako bi se oporavio od hipertermije, ali je insistirao da on nije nikakav heroj, rekavši "samo sam se našao na pravom mjestu, u pravo vrijeme".

Tijelo dječakove majke pronađeno je satima kasnije u jezeru i, kako se predpostavlja, ona se udavila.

Ranije istog jutra, dječakov otac, i bivši muž njegove majke sa kojim je još živjela, pronađen je mrtav u porodičnoj kući sa prostrelnom ranom od metka na glavi. Kuća je bila u plamenu, a njihovo šestoro druge djece je pobjeglo, i otrčalo do lokalnih vlasti gdje su potražili pomoć.

Pištolj je, kako prenose lokalni mediji, pronađen u vozilu koje je sletjelo u jezeru.

Portal Analitika