Društvo

Majke: Dragi Podgoričani, mi vama nismo ništa blokirali

Protest korisnica naknada za majke sa troje i više djece traje već 20 dana ispred Skupštine u Podgorici, a novo obraćanje javnosti predstavnica ovog skupa počelo je u 18 časova. Protestu trenutno prisustvuje preko 1000 osoba, a majke su podržale opozicione partije, kao i Unija slobodnih sindikata.
Majke: Dragi Podgoričani, mi vama nismo ništa blokirali
Portal AnalitikaIzvor

Željka Savković se na početku obratila zahvalivši se poslanici Marini Jočić koja je svojim boravkom ispred Skupštine sa majkama od sinoć, kako Savković navodi, uljepšala ovaj štrajk. On se zahvalila svih prisutnim građanima navevši da se okupila Crna Gora, ona najhrabrija.

Nakon nje obratila se Ivanka Otašević sa Cetinja.

''Razmišljam evo 20 dana pored Skupštine, gdje su oni osmijesi koji su emitovani na ekranima pred izbore. Gdje je onaj sigurni korak. Ovdje ima i vaših članova a ne samo opozicionih kako vi akcentujete. Pozdravljam i sve majke sa jedno ili dvoje djece. Kažemo da se ne ljute nismo vas diskriminisali. Mi smo samo prevarene majke. Dragi Podgoričani, mi vama nismo ništa blokirali, glavni problem leži u zgradi preko puta nas. Njih pitajte zašto smo ovdje dan i noć'', kazala je Ivanka.

protest-majke

Prisutnima se obratila Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene.

Ove žene pokazuju kakva treba da je Crna Gora. To moralno dno od vlasti nas je ovdje dovelo. Ovaj zakon je bio solidaran da onim ženama koje su najveće žrtve tranzicije daju malo da makar prežive. Nadam se da je ovo prvi ženski ustanak u Crnoj Gori. Da će žene da pokažu da su hrabrije i dosljednije od muškaraca. A oni neka nam se pridruže'', kazala je Bošnjak.

Bravo za hrabrost i bravo za strpljenje - kazala je Draginja Vuksanović iz SDP-a.

''Trebalo je imati hrabrosti da se ovdje borite za to što vas sljeduje, a da oni ćute. Mora se poštovati Ustav jer bez poštovanja njega nema pravne države. Zakon je donesen i vaša stečena prava niko ne može suspendovati. Razumiju li oni šta znači doživotna naknada? Ne razumiju svoj jezik? Gdje nam je Vlada da naplati 850 miliona eura poreza? A kada naplate poreze biće za majke sa jedno, dvoje ili troje djece, za prosvjetu, za kulturu... Zato poručujem - Mafijo vrati pare'', kazala je Vuksanović.

protest-majke-3

Nakon izlaganja poslanice SDP-a, prisutni su počeli da skandiraju ''Lopovi, Lopovi''.

Rajka Vemić Popović koja već osmi dan štrajkuje glađu obratila se prisutnima.

''Ja ću skrenuti pažnju na majke koje štrajkuju već osmi dan i koje se bude nemoćne, gledaju u nebo, umorne. Prolaze pored nas, ne kažu nam ni dobro jutro, punih novčanika, ne vide nikoga. Hvala na podršci i na ovom velikom skupu'', kazala je ona.

Nakon nje za govornicom je stala Marina Jočić, poslanica Nove Srpske Demokratije.

''Prevarili su vas, zaboravili. Na manje od 50 metara od Skupštine nalazi se Ustavni sud, koji je iznad svih sudova i pojedinaca u Crnoj Gori. Ti ljudi svakog dana prolaze pored vas. Oni su imali smjelosti da kažu da niste prioritet. Pitanje je sata, ne dana, koliko će ove žene moći da izdrže. One su junakinje. Sve je političko pitanje, odgovor je zajedništvo svih sindikata, ljudi, NVO, da rušimo ovo zlo koje nas je snašlo. Zato svi zajedno protiv mafije'', istakla je ona.

Lidija Pejović iz Unije slobodnih sindikata kazala je da postoji izbor, naglasivši da se ne smije rezati tamo gdje fali već da se treba uzeti od poreza.

17453571-1685955605034872-1471596567-o

Nakon nje, ispred URA-e, se obratila Suada Zoranić, kandidatkinja za poslanicu.

''Svjedoci smo da živimo u Crnoj Gori gdje se dvije trećine stanovnika nalazi na rubu egzistencije. Tu sam da podržim sve ove iscrpljene majke koji danima stoje ispred Skupštine. Znam da ste umorne i iscrpljene ali istrajte. To je vaše ustavom stečeno pravo'', kazala je ona.

Ljupka Kovačević iz NVO Anima navela je da je ovaj protest ozbiljna priča i da je akcenat na ozbiljnim stvarima, dodavši da neko želi da zabrani majkama da brane svoje pravo.

''Upozoravam sve političke partije da ne biju svoje bitke preko naših tijela na pločniku, preko majki'', istakla je ona.

Prisutnima se obratila i Anka Vukićević, poslanica Demos-a.

17453480-1685964835033949-1793036368-o

''Koliko puta treba da ponovimo? Branite svoja doživotno stečena prava i odbranićemo ih. 30 miliona eura za konsultantske usluge, 30 miliona eura za neku pamet koja nas je dovela ovdje gdje jesmo. Koliko miliona eura je pošlo za ovih 20 godina? Traže od nas da budemo poslušne građanke, zaslužuje li ova vlast da budemo poslušne? Građanska neposlušnost je jedini ispravan odgovor ovoj vlasti. Promjene ove vlasti su počele, te promjene su započele majke Crne Gore. U našoj državi ima dovoljno hljeba i mjesta za sve nas'', kazala je ona.

Predstavnik studentske unije, Demir Hodžić naveo je da će se sa majkama boriti koliko god to bude trebalo.

Obratila se i Minić Valentina, iz Demokratske Crne Gore.

''Pozivam ministra zdravlja, koji mislim da je jedini ministar na svijetu kojeg nije bitno za zdravlje građana. Pozivam ga da kaže ovim iz Skupštine šta znači ovoliko gladovati. Ovim putem se zahvaljujem majkama koje su najveći učitelji ovog društva trenutno'', kazala je Minić.

Radmila Čagorović iz SNP-a zamolila je majke da izdrže, da budu junaci i da pokažu svojim primjerom kako se brani sloboda, kako se brani porodica.

I.D.

Portal Analitika