Politika

Bošković u Tirani: Tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Albanije

U okviru zvanične posjete Ministarstvu odbrane Albanije, ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković sastao se danas sa ministrom odbrane Albanije, Mimi Kodeli.
Bošković u Tirani: Tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Albanije
Portal AnalitikaIzvor

Bošković je kazao da možemo biti ponosni na izgrađene odnose trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja naše dvije države, koji mogu služiti kao primjer u regionu.

On je naglasio podršku koju Albanija kontinuirano pruža Crnoj Gori u ispunjavanju evroatlantskih obaveza i naporima da postane kolektivni dio bezbjednosti, te podsjetio da je Albanija među prvim zemljama koje su ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO.

Ministar odbrane je posebno ukazao na značaj priključenja zemalja Zapadnog Balkana Alijansi, kao najbolje garancije mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Bošković je zadovoljan saradnjom dvije zemlje u oblasti odbrane, uz zahvalnost zbog spremnosti albanske strane da pomogne u uništavanju viška naoružanja, te intenzivne saradnje Ministarstva odbrane Crne Gore sa Akademijom za odbranu u Tirani.

Kodeli je istakla da je ohrabrena dinamikom jačanja ukupne bilateralne saradnje i iskazala spremnost Ministarstva odbrane Albanije da pruži još jači doprinos saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore.

Ona je naglasila važnost članstva Crne Gore u NATO za čitav region koji, kako je dodala, postaje sigurniji sa još jednom članicom NATO, uz ocjenu da se Crna Gora, iako mala, pokazala kao hrabra i dostojanstvena zemlja.

Bošković se tokom boravka u Tirani sastao i sa potpredsjednikom Vlade  Albanije Nikom Pelešijem.

Tom prilikom je ocijenjeno da Crna Gora i Albanija imaju jasne spoljnopolitičke ciljeve i da ne postoje otvorena pitanja na putu daljeg jačanja ukupne saradnje dvije zemlje. Pored zajedničkih evropskih i evroatlantskih ciljeva, posebno je ukazano na značaj saradnje u okviru regionalnih inicijativa.

U sastavu crnogorske delegacije bili su i Dušan Mrdović, ambasador Crne Gore u Republici Albaniji, Ivica Ivanović, generalni direktor za politiku odbrane, Alma Ljuljanaj, generalni direktor za materijalne resurse i brigadni general Rajko Pešić, zamjenik načelnika Generalštaba VCG.

Portal Analitika