Crna hronika

Uhapšeno šest lica zbog šverca skupocjenih automobila

Službenici Sektora kriminalističke policije uhapsili su jutros u akciji "Rendž rover" šest lica zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, prikrivanje i krijumčarenje. Dva lica se nalaze u bjekstvu. Uhapšeni su Ž.P.(32), I.Đ.(40) i M.M. (35) iz Podgorice, D.S. (61) iz Danilovgrada, M.L. (48) iz Budve i V.K. (26) iz Žabljaka, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela falsifikovanje isprave, prikrivanje i krijumčarenje.
Uhapšeno šest lica zbog šverca skupocjenih automobila
Portal AnalitikaIzvor

Sumnja se da su uhapšena lica u dužem period vršila krivična djela koja im se stavljaju na teret, tako što su u Crnu Goru ilegalnim putevima dovozili vozila visoke klase izbjegavajući prelazak preko zvaničnih graničnih prelaza ili prelazili granicu koristeći falsifikovanu dokumentaciju, da bi nakon toga na vozilima vršili prepravke brojeva šasije sa upodobljenom falsifikovanom inostranom dokumentacijom, a potom registrovali vozila na području Crne Gore na fizička lica koja posjeduju obveznice radi dalje prodaje.

"Akcija je bila usmjerena na otkrivanje i presijecanje kanala krijumčarenja skupocjenih vozila, koja su prethodno ukradena u inostranstvu, preko naše teritorije. Službenici crnogorske policije, kao i službenici albanske policije koji su postupali shodno našim informacijama, su tokom sprovođenja ove akcije pronašli i oduzeli ukupno 62 otuđena vozila visoke klase koja su ova lica, kako se sumnja, krijumčarila. Ova policijska akcija je od strane SELEC centra upravo proglašena za najbolju godišnju akciju među svim međunarodnim akcijama u kojima je podršku pružao SELEC", saopštila je portparolka Tamara Popović.

rengNaime, službenici Sektora kriminalističke policije su danas, 21. marta  2017. godine, u sadejstvu sa službenicima centara bezbjednosti Podgorica, Budva i Pljevlja, i koordinaciji i po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, nakon policijsko – tužilačkih aktivnosti koje su sprovedene u dužem vremenskog periodu, u međunarodnoj policijskoj akciji „Range Rover“ lišili slobode šest lica:- Ž.P.(32), I.Đ.(40) i M.M. (35) iz Podgorice, D.S. (61) iz Danilovgrada, M.L. (48) iz Budve i V.K. (26) iz Žabljaka, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela falsifikovanje isprave, prikrivanje i krijumčarenje.

Zbog osnovane sumnje da su počinili navedena krivična djela, nadležnom tužiocu je podnijeta krivična prijava i protiv B.V. (43) iz Podgorice, koji je u bjekstvu, i A.M. (41) iz Budve, koji se trenutno ne nalazi na području Crne Gore. Za ovim licima se traga.

Službenici Sektora kriminalističke policije su navedene aktivnosti preduzimali u kontinuitetu u saradnji sa navedenim centrima bezbjednosti, Sektorom granične policije, Forenzičkim centrom i SELEC centrom u Bukureštu.

"Aktivnost je rezultirala pronalaskom i privremenim oduzimanjem, na području Crne Gore, 29 putničkih motornih vozila visoke klase, velike vrijednosti, i to vozila marke Range Rover, Mercedes, Audi i BMW, čime je spriječeno njihovo dalje krijumčarenje u Albaniju. Takođe, raspisana je nacionalna potraga za još sedam vozila za koja je provjerama utvrđeno da su registrovana u našoj zemlji na osnovu falsifikovane dokumentacije i za ovim vozilima se traga", kaže Popović.

mercedesPreduzimajući dalje mjere i radnje na suzbijanju krijumčarenja vozila visoke klase preko područja Crne Gore, službenici Sektora kriminalističke policije su došli do operativnih saznanja da je u dužem vremenskom periodu preko Crne Gore u Republiku Albaniju prevezeno 46 vozila visoke klase, ilegalnim putevima ili uz korišćenje falsifikovane dokumentacije, a koja vozila su predmet krivičnog djela teška krađa u inostranstvu.

Putem međunarodne policijske saradnje i posredstvom SELEC centra u Bukureštu, na osnovu operativnih saznanja službenika naše policije – Sektora kriminalističke policije i dostavljenih podataka, policijski službenici iz Albanije su pronašli i oduzeli 33 vozila za koja se sumnja potiču iz ovih krivičnih djela, dok se za ostalim vozilima raspisane potrage i albanska policija radi na njihovom pronalasku. Naime, osnovano se sumnja da su osumnjičeni u dužem vremenskom periodu vršili navedena krivična djela koja im se stavljaju na teret na način što su u Crnu Goru ilegalnim putevima dovozili vozila visoke klase, izbjegavajući prelazak preko zvaničnih graničnih prelaza ili eventualno prelazili granicu koristeći falsifikovanu dokumentaciju. Oni su nakon toga na vozilima, kako se sumnja, vršili prepravke brojeva šasije sa upodobljenom falsifikovanom inostranom dokumentacijom, a potom su ova vozila registrovali na području Crne Gore, na ime fizičkih lica koja posjeduju obveznice, a sve radi dalje prodaje.

Pretresima stanova i drugih prostorija u kojima su živjela i boravila osumnjičena lica, a koji su izvršeni danas, pronađeni su i oduzeti predmeti i stvari za koje se sumnja da su povezani sa vršenjim ovih krivičnih djela, među kojima su ključevi skupocjenih otuđenih vozila, dokumentacija za vozila, telefoni i SIM kartice.

Međunarodno policijska akcija kodnog naziva „Range Rover“ je sprovedena i realizovana  uz veliku podršku SELEC centra iz Bukurešta, kao i oficira za vezu Crne Gore i Albanije pri SELEC-u, kojom prilikom se sva razmjena podataka između crnogorske i albanske policije odvijala preko zaštićenog komunikacionog kanala SELEC centra, što je i rezultiralo pronalaskom i oduzimanjem ukupno 62 vozila visoke klase na teritoriji Crne Gore i Albanije. Postignuti rezultati nijesu ostali nezapaženi, tako da je međunarodna policijska akcija „Range Rover“ nominovana i proglašena od strane SELEC centra u Bukureštu za najbolju akciju, odnosno dobila je prvo mjesto i godišnju nagradu SELEC-a.

audiLica lišena slobode će, u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu biti privedena nadležnom tužiocu, zbog osnovane sumnje da su počinila navedena krivična djela.

"Takođe treba istaći da su službenici Sektora granične policije Crne Gore, u sklopu pojačanih aktivnosti tokom trajanja ove višemjesečne akcije, na graničnim prelazima u pojedinačnim slučajevima otkrili i oduzeli još 19 vozila, za koja je utvrđeno da su ukradena a za koja krivična djela se sumnjiče druga lica, dakle lica koja nisu povezana sa osumnjičenim licima iz ove akcije", zaključila je Popović.

 

 

 

 

Portal Analitika