Društvo

AEM: Na kraju februara 190.311 priključaka za radio i TV

Broj priključaka za distribuciju radio i televizijskog programa putem različitih platformi sa uslovnim pristupom 28. februara iznosila je 190.311, navodi se u novom dokumentu Agencije za elektronske medije.
AEM: Na kraju februara 190.311 priključaka za radio i TV
Portal AnalitikaIzvor

U Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije radio i televizijskih programa do krajnjih korisnika koji bilježi stanje na posljednji dan proteklog mjeseca, navodi se i da je broj korisnika pay-TV usluga od početka godine uvećan za 919 odnosno za 0,49%.

- Na kraju posmatranog perioda, 2,30% domaćinstava u Crnoj Gori koristilo je samo „besplatan“ prijem radio i TV programa. Ostala domaćinstva su se odlučila za korišćenje jedne od platformi sa uslovnim pristupom za distribuciju radio i TV programa - njih 97,70% - preciziraju iz AEM-a.

U Izvještaju se dalje navodi kako se tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa razlikuje u zavisnosti od toga da li riječ o sjevernoj, središnjoj ili primorskoj regiji Crne Gore. Iako se bilježi konstantan rast broja korisnika platformi sa uslovnim pristupom, samo neznatan dio ovog povećanja se odnosi na sjevernu regiju gdje, još uvijek, približno 20.000 domaćinstava ostvaruje pristup samo besplatnoj televiziji. Podaci pokazuju da je, u odnosu na broj domaćinstava, najveći broj korisnika free to air prijema u Rožajama (64%), Plužinama (60%) i Šavniku (53%).

- U posmatranom periodu prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 9,72 eura. U osnovnom paketu korisnicima su u prosjeku dostupna 62 televizijska kanala. Posmatrano u odnosu na ukupan obim pruženih usluga distribucije radio i TV programa do krajnjih korisnika, tj. ukupan broj prodatih osnovnih i dopunskih paketa, domaćinstvo koje koristi ovaj vid usluga, mjesečno u prosjeku, za njih izdvaja 10,40 eura - preciziraju iz AEM-a.

Portal Analitika