Društvo

Tužilaštvo ispituje rad Uprave za igre na sreću

Vrhovno državno tužalistvo formiralo je predmet povodom nezakonitosti u radu Uprave za igre na sreću i Ministarstva finansija, saznaju nezvanično Dnevne novine u toj instituciji.
Tužilaštvo ispituje rad Uprave za igre na sreću
Portal AnalitikaIzvor

Predmet je formiran nakon nedavnih tekstova o uočenim nepravilnostima u izvještajima Uprave za igre na sreću.

Formiranjem predmeta o nezakonitostima u radu Uprave i Ministarstva praktično se tužilaštvo uključilo u rješavanje haosa koji već godinama vlada u djelatnosti igara na sreću.

- Izuzeta je dokumentacija iz Uprave za igru na sreću i Ministarstva fi nansija. Već su saslušani i pojedini javni funkcioneri ovih organa - otkriva neimenovani izvor.

Predmet provjere nadležnih organa su i rad čak četiri direktora Uprave, što se do sada nije ni u jednoj instituciji dogodilo.

Predstavnici Uprave i Ministarstva su više puta isticali da je do haosa došlo zbog loših zakona, ali su izbjegavali da ih sprovode. S druge strane, oni su sprovodili propise kojih nema u zakonu poput uvođenja više stotina terminala u ugostiteljske objekte.

U izvještaju za 2016. godinu (koji se pojavio u dvije verzije) Uprava za igre na sreću praktično je priznala da su prihodi koji su ostvareni od terminala nezakoniti. U novom izvještaju i tabeli prihoda, terminala nema uopšte, pa nije jasno gdje je prihod od terminala.

U izvještaju Uprave za inspekcijske poslove za 2016. koje je usvojila Vlada navodi se da su se igre na sreću organizovale u podrumima, ugostiteljskim objektima, pa čak i privremenim objektima, što je izričito zabranjeno zakonom. Kako je navedeno u izvještaju, inspektori zbog lošeg zakona nijesu u potpunosti mogli da obavljaju nadzor.

Izvor: CdM

Portal Analitika