Crna hronika

Sinđelić: Dikić trebalo da preda telefon političaru iz DF-a

Svjedok saradnik Aleksandar Sinđelić ispričao je juče u Specijalnom tužilaštvu da je bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić trebalo da preda jedan kriptovani telefon političaru iz Demokratskog fronta, koji govori ruski jezik, da bi komandovao akcijom nasilnog ulaska u zgradu Skupštine 16. oktobra prošle godine, piše Pobjeda.
Sinđelić: Dikić trebalo da preda telefon političaru iz DF-a
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima lista, Sinđelić je tokom maratonskog saslušanja naveo i da je rukovodstvo DF-a, prilikom posjeta i razgovora u Moskvi, insistiralo da se na dan parlamentarnih izbora „mora povesti oružana akcija, jer se drugačije ne može srušiti kriminalni režim Mila Đukanovića“.

Prema njegov svjedočenju, planirano je da čak 500 ljudi, aktivista raznih srpskih patriotskih udruženja, iz više pravaca, uđe u Crnu Goru i učestvuje u akcijama kojima je trebalo da se, masovnim nasilnim demonstracijama, destabilizuje vlast i detronizuje tadašnji premijer Milo Đukanović.

Sastanci

Sinđelić je u zgradu Specijalnog tužilaštva došao u pratnji policajaca u ranim jutarnjim satima, oko 6.30, kako bi se izbjegle novinarske ekipe koje su već oko 8 sati počele da pristižu na saslušanje najavljeno za 9.30 sati.

Iskaz svjedoka saradnika kod tužioca je trajao do 17.30 sati, nakon čega su Sinđeliću do 21 sat advokati postavljali pitanja. Skoro dvanaestočasovno ispitivanje je sročeno u zapisnik na čak 33 strane.

Sinđelić je odgovarao na pitanja šest advokata koji zastupaju okrivljene u ovom predmetu, kao i na pitanja okrivljene Branke Milić. Prema utisku advokata, svjedok saradnik je tokom ispitivanja zadržao smirenost i ,,nije odavao znake nervoze i kada su mu postavljana provokativna pitanja“.

Detaljno je opisao detalje, mjesta i kontakte koje ostvario sa Eduardom Šišmakovom (Širokovom) i Vladimirom Popovom, ističući da je ključni ,,igrač“ u čitavoj operaciji bio – Eduard Edi Šišmakov. Upravo je sa Šišmakovom, ,,kojeg je ranije upoznao u jednom vojnom kampu u Rusiji“, Sinđelić dogovorio prvi sastanak u Moskvi, na aerodromu Šeremtjevo. Sinđelić je dobio 800 dolara od dvojice ruskih agenata da bi platio put za Moskvu, gdje su precizirali detalje o pripremanim terorističkim napadima.

Prema iskazu svjedoka, na aerodromu Šeremetjevo ga je sačekao Šišmakov i uveo na rusku teritoriju, izbjegavajući ulazni carinski pečat. Naveo je i da su mu Šišmakov i Popov dali na ruke 200.000 eura za organizaciju akcije i vrbovanje ljudi spremnih da pođu u Crnu Goru i učestvuju u pokušaju terorističkog udara.

Strah od Rusa

Svjedok saradnik je, prema informacijama Pobjede, naveo i da mu je Šišmakov rekao da je u pripremi terorističkih napada uključen i Demokratski front, da su ,,imali jasna zaduženja za organizaciju protesta“, ali, kako kaže, u razgovorima mu ruski agent nije naveo konkretna imena opozicionara. Izvjesno je, makar prema iskazu Sinđelića, da je koordinacija akcije trebalo da se obavi nakon što bivši general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić ustupi jedan kriptovani telefon političaru iz Demokratskog fronta ,,koji odlično govori ruski“ i koji je bio zadužen za dalji dogovor sa Šišmakovim i Popovim.

Bijeg u Crnu Goru

Sinđelić je dalje ispričao da nakon što je saznao da je neko „propjevao“ o pripremanim terorističkim napadima –odlučio je da se prijavi srpskoj bezbjednosnoj službi - BIA. Naveo je i da je u Crnu Goru dobrovoljno došao, nakon propasti operacije planirane za 16. oktobar jer je čuo da je neko od okrivljenih priznao što su sve planirali i onda je počeo da strahuje ,,da će ga ubiti Rusi“. Po Sinđeliću, ta je bojazan opravdana jer su već dva puta pokušali da ga likvidiraju u Srbiji.

I sada mu je, kako tvrdi, život ugrožen. Od novca koji je dobio od Šišmakova ostalo mu je 125.000 eura, koje je predao BIA, sa svim ostalim dokazima koje je imao.

Sinđelić je kazao da je bio zadužen za nabavku oružja, štitnika, dronova, telefona, kako bi operacija uspjela.

Kako saznajemo, osim Sinđelićevog iskaza, tužilac i advokati preslušali su tri snimka, koja su uvrštena u dokaznu građu. Na njima su razgovori Mirka Velimirovića i Sinđelića koji dogovaraju kako da „uhapse Đukanovića u Skupštini“.

Sinđelić je Velimiroviću ponudio veću nagradu ukoliko bude snimio hapšenje Đukanovića.

I Mićunović bio meta

Aleksandar Sinđelić je pred tužiocem naveo da je dobio spisak osoba koje je trebalo da likvidira, naglašavajući da je među njima ,,prvi na spisku za odstrijel“ bio, kako kaže, crnogorski kontroverzni biznismen Brano Mićunović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika