NATO

Radulović: Zbog stranog miješanja, EU jača svoj uticaj na Balkanu

Ne postoji ubrzani postupak prilikom učlanjivanja bilo koje zemlje u Evropsku uniju - kazao je za Pobjedu predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović, komentarišući navode da bi Crna Gora mogla po skraćenom postupku biti primljena u Uniju.
Radulović: Zbog stranog miješanja, EU jača svoj uticaj na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

On podsjeća da se neka vrsta skraćene procedure može vezivati samo za političke odnose i političke prioritete, te da se to u EU dogodilo samo jednom - prilikom prijema Grčke.

- U posljednje vrijeme, uglavnom zbog miješanja drugih sila, određenim članicama je postalo jasno da ukoliko EU ne bude više prisutna na Balkanu, biće prisutne druge zemlje kojima jedinstvo Evrope nije cilj. Nasuprot, cilj im je nejedinstvo i nestabilnost EU. Dakle, EU postaje svjesnija da je neophodno raditi na stabilizaciji Balkana. U tom smislu, očigledno da je u posljednje vrijeme donijeto nekoliko političkih odluka kako bi se polako ojačao proces proširenja, a potom da se drugim metodama vrši obnova uticaja i privlačnosti EU za stanovnike i političke elite u ovom regionu – naveo je Radulović.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika