Svijet

Orban: Novi izbori neophodni u Makedoniji

Za Mađarsku je neprihvatljivo miješanje drugih zemalja u unutrašnje poslove Makedonija i neophodni su novi izbori kako bi se riješila politička kriza u toj zemlji.
Orban: Novi izbori neophodni u Makedoniji
Portal AnalitikaIzvor

To je izjavio mađarski premijer Viktor Orban na sastanku sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim u Budimpešti.

Ivanov je zahvalio Mađarskoj za podršku Makedoniji u pitanjima oko ustava, migrantske krize, kao i za poslat zahtjev Savjetu Evrope da se osudi takozvana "tiranska platforma", prenosi MIA. 

On je informisao Orbana o događajima u Makedoniji i mogućim rješenjima krize, ponovivši svoj stav - ukloniti prepreke da bi se mogao povjeriti mandat za formiranje nove vlade, ili sazvati nove izbore. 

Mađarska čvrsto stoji protiv "tiranske platforme", rekao je Orban, ukazavši na to da stabilnost Evropske unije nije moguća bez Makedonije. 

"Mađarska će nastaviti da podržava Makedoniju", rekao je premijer Mađarske, upoznavši Ivanova sa svojim viđenjem da u Savjetu Evrope ne postoji konsenzus o izazovima sa kojima se suočava Makedonija. 

Pristup EU Makedoniji je neodgovarajući, navodi Orban, dodavši da je Makedonija još odavno trebalo da se priključi Uniji i NATO-u.

Tanjug

Portal Analitika