Crna hronika

CARINA: Zaplijenjeno više od 30 kilogrma skanka

Crnogorski policajci i carinici za vikend su zaplijenili oko 33 kilograma skanka, sedam pištolja i 30 metaka, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave carine.
CARINA: Zaplijenjeno više od 30 kilogrma skanka
Portal AnalitikaIzvor

Službenici Odjeljenja granične bezbjednosti Ulcinj i Carinske ispostave Sukobin su, na Zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani, na ulazu u Crnu Goru, u subotu u dva autobusa, u jutarnjim i popodnevnim satima, otkrili ukupno oko 26,6 kilograma skanka, sedam pištolja i 30 metaka.

“Istog dana, policijski službenici Odjeljenja granične bezbjednosti Bijelo Polje i carinski službenici Carinske ispostave Dobrakovo su na Graničnom prelazu Dobrakovo u putničkom motornom vozilu pronašli i zaplijenili 6,6 kilograma skanka”, navodi se u zajedničkom saopštenju uprava carine i policije.

Policijski i carinski službenici su u subotu, oko devet sati i 45 minuta, na prelazu Sukobin – Murićani, kontrolisali autobus albanskih registarskih oznaka, u vlasništvu firme “Osumi” iz Tirane, koji saobraća na relaciji Tirana (Albanija) – Dortmund (Njemačka).

“Policijski i carinski službenici su, prilikom pregleda prtljaga, u jednoj putničkoj torbi pronašli sedam pištolja nepoznate marke, 30 metaka nepoznatog kalibra i tri ručno napravljena pakovanja oblijepljena selotejp trakom u kojima se nalazila materija tamnozelene boje za koju se sumnja da je opojna droga marihuana tipa skank, težine 1,6 kilograma”, kaže se u saopštenju.

Torba je, dodaje se, markirana uz angažovanje policijskog službenog psa za otkrivanje narkotika.

“Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv droge preuzeli su drogu i lica u autobusu. O događaju je obaviješten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Policijski službenici su uzeli izjave od vozača, Z.A. (37), državljanina Republike Albanije, kao i od drugog vozača, konduktera i drugih lica koja su se nalazila u autobusu”, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, kriminalistička obrada je u toku, a droga, pištolji i meci će biti upućeni Forenzičkom centru radi vještačenja.

“Policijski i carinski službenici su istog dana oko 17 sati i 30 minuta, na navedenom graničnom prelazu, ZGP Sukobin – Murićani, shodno informacijama koje su dobijene od kolega iz Albanije, kontrolisali autobus albanskih registarskih, u vlasništvu agencije “Europa lines expres” koja saobraća na relaciji Skadar (Albanija) – Pistoja (Italija), a kojim je upravljao A.K. (28), državljanin Republike Albanije”, rekli su iz policije.

Detaljnom kontrolom, navedneo je, takođe uz angažovanje službenog psa za otkrivanje narkotika, u prtljažnom prostoru autobusa, u fabričkoj šupljini, otkriven je specijalno izrađen bunker napravljen od lima koji je bio oblijepljen crnom ljepljivom trakom.

“U bunkeru je pronađena tamnozelena biljna materija za koju se sumnja da je opojna droga marihuana tipa skank, težine oko 25 kg. Shodno Protokolu o radu na ZGP Sukobin – Murićani lice, vozilo i oduzeti skank preuzeli su službenici policije Albanije radi dalje kriminalističke obrade”, dodaje se u saopštenju.

Policijski službenici Odjeljenja granične bezbjednosti Bijelo Polje i carinski službenici Carinske ispostave Dobrakovo su takođe u subotu, na Graničnom prelazu Dobrakovo, kontrolisali vozilo “Renault Clio”, podgoričkih registarskih oznaka, kojim je upravljao B.R. (28) iz Podgorice.

U vozilu je otkriveno ukupno 16 pakovanja, koja su se nalazila u rezervnom točku, ispod zadnjeg sjedišta i u sva četiri blatobrana.

U pakovanjima se, kako se navodi, nalazila biljna materija tamnozelene boje, ukupne težine 6,6 kilograma, a za koju se sumnja da je opojna droga marihuana tipa skank.

“Lice, drogu i vozilo preuzeli su službenici Odsjeka za borbu protiv droge. O događaju je obaviješten nadležni državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici”, navodi se u saopštenju.

B.R. je uhapšen i, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužiocu, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Skank je upućen Forenzičkom centru radi vještačenja.

Portal Analitika