Društvo

Medenica: Zapanjeni smo prijetnjama

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica prezentujući godišnji izvještaj iznijela je kritike na rad sudova u Baru, Herceg Novom, Kotoru i Ulcinju, te izjavila kako je zapanjena prijetnjama upućenim sudijama, kao i agresivnim ponašanjem određenih političkih grupacija.
Medenica: Zapanjeni smo prijetnjama
Portal AnalitikaIzvor

Vrhovni sud je u protekloj 2016. godini ukupno u radu imao 4.407 predmeta od kojih je do kraja godine riješeno 94,78 odsto. 

Medenica je istakla i nezadovoljstvo radom sudova u Baru, Herceg Novom, Kotoru i Ulcinju. Ona je navela primjer Bara, gdje pet sudija podiže nekvalitet suda za čak 40 odsto. 

Ipak, Medenica se posebno osvrnula na svakodnevne prijetnje upućene sudijama. 

"Upozoravam, da sudska grana vlasti u svom ostvarivanju sudijske misije mora biti lišena svih pritisaka, uz garantovanu i nesmetanu samostalnost i nezavisnost i punu zaštitu nosilaca sudske funkcije, kako pojedinaca i njihove lične sigunosti i njihovih porodica, tako i profesionalnog postupanja i integriteta sudijske funkcije. Na javnoj sceni je građanska nedisciplina, dupli aršini i neprimjereni napadi koji pokušavaju ugušiti samostalnost i nezavisnost a i ugroziti ličnu i porodičnu bezbjednost sudija čime se želi izazvati nestabilnost i dovesti u pitanje pravni poredak ove države kroz ometanje vladavine prava."

Ona je istakla da su u sudu zapanjeni prijetnjama koje im stižu u posljednje vrijeme. 

''Niz prijetnji na sudije nije procesuiran. Pozvala sam sve nadležne organe da preduzmu sve radnje zbog oportunog ponašanja bilo kog na političkoj sceni. Do sad nismo imali pritiske ali ovo sad, između ostalog i prijetnje mladih DF-a, to je nevjerovatno. Mi smo zapanjeni,'' - saopštila je Medenica.

Medenica nije htjela komentarisati institut priznavanja krivice, nakon što je Dan danas objavio da je zakonom predviđeno i da se može potpisati za pedofiliju.

Ona nije željela da komentariše ni različitu visine kazne u slučajevima predsjednika opština Plav i Bar, Orhana Šahmanovića i Žarka Pavićevića, nakon što je Šahmanović osuđen na godinu dana zatvora jer je oštetio opštinsku kasu za oko 12. 000 eura, dok je Pavićević osuđen na godinu jer je oštetio opštinsku kasu za skoro tri miliona eura, jer kako je istakla predsjednik Vrhovnog suda nikad ne komentariše sudske odluke.

Portal Analitika