Ostalo

SK: Trofeji za Vorli i Hiršera

Italijanka Federika Brinjone pobjednica je posljednjeg, devetog veleslaloma sezone, dok je trofej u toj disciplini Svjetskog kupa pripao Francuskinji Tesi Vorli.
SK: Trofeji za Vorli i Hiršera
Portal AnalitikaIzvor

Brinjone je bila vodeća i nakon prve vožnje, a do pobjede na finalu sezone u Aspenu došla je u ukupnom vremenu minut, 58 sekundu i stotinku. To je njena treća pobjeda ove sezone, ukupno peta u Svjetskom kupu.

Brinjone je sekundu i 44 stotinke bila brža od sunarodnice Sofije Gođe, dok je italijansko pobjedničko postolje kompletirala Marta Bazino sa zaostatkom od sekundu i 47 stotiki. Na četvrtom mjestu završila je Njemica Viktorija Rebensburg, dok je peta bila Vorli.

Ona je trofej u veleslalomu ossvojila sa 685 bodova, 85 više od drugoplasirane Amerikanke Mikaele Šifrin. Šifrin je u Svjetskom kupu slavila sa 1.643 boda. Slovenka Ilka Štuhec je druga sa 1325, a treća Italijanka Sofija Gođa sa 1197 bodova. 

Šveđanin Andre Mirer pobjednik je posljednjeg, 11. slaloma sezone, dok je trofej u toj disciplini Svjetskog kupa ranije obezbijedio Marsel Hiršer. Mirer je bio drugi nakon prve vožnje, a do pobjede došao je u vremenu minut, 27 sekundi i 97 stotinki. To je njegova prva pobjeda ove sezone, ukupno sedma u Svjetskom kupu.

Mirer je za 14 stotinki bio brži od drugoplasiranog Njemca Feliksa Nojrojtera, dok je treći bio Austrijanac Mihael Mat sa zaostatkom od 15 stotinki. Na četvrtom mjestu završio je Hiršer, dok je peti bio Italijan Manfred Melg.

Hiršer je mali kristalni globus u slalomu osvojio sa 735 bodova. Norvežanin Henrik Kristofersen je drugi sa 575, a treći Melg sa 476 bodova. Hiršer je ranije obezbijedio trijumf i u generalnom plasmanu Svjetskog kupa sa 1599 bodova. Norvežanin Kjetil je drugi sa 924, dok je treći Kristofersen sa 903 boda. 

Portal Analitika