Abiznis

SNP: Podaci Monstata prazne džepove Barana

Klub odbornika Socijalističke narodne partije predložio je da se dnevni red sjednice Skupštine Opštine Bar dopuni Monstatovom Informacijom o utvrđivanju prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji za prošlu godinu i njenom uticaju na poreske obaveze građana tog grada.
SNP: Podaci Monstata prazne džepove Barana
Portal AnalitikaIzvor

Šef Kluba odbonika SNP-a Snežana Jonica, kazala je da je razlog za predlaganje te tačke dnevnog reda sjednice, koja počinje sjutra, činjenica da Monstat već drugu godinu utvrđuje prosječnu cijenu kvadratnog metra u Baru koja je značajno veća od prethodne, što zbog metodologije obračuna poreza prouzrokuje značajno povećanje prilikom obračuna poreza na nepokretnosti, koji plaćaju građani Bara.

 “Porez na nepokretnosti je, 'zahvaljujući' Monstatu, ali i nereagovanju rukovodstva barske Opštine, građanima Bara bio u prošloj godini 20 odsto veći nego u 2015, a ako ne reagujemo na ovogodišnju utvrđenu cijenu povećaće se još 20 odsto. Dakle - ukupno 40 odsto za dvije godine”, navela je Jonica u saopštenju.

 Monstat je, kako je precizirala, utvrdio da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Baru u prošloj godini bio 1,5 hiljada eura, a u Budvi, na primjer, 955 eura ili Podgorici 1,09 hiljada eura.

“Iako je, po podacima Monstata, na nivou Crne Gore prosječna cijena kvadratnog metra stana pala 7,2 odsto, u Baru se, prema Monstatu, za dvije godine povećala 39,4 odsto”, rekla je Jonica.

Po procjenama Monstata, prosječna cijena metra kvadratnog u Baru u 2014. je bila 1,08 hiljada eura, u 2015. je povećana na 1,25 hiljada, a za prošlu godinu na 1,5 hiljada eura.

“SNP zato traži da se u dnevni red sjednice SO Bar uvrsti Informacija o utvrđivanju prosječne cijene, i uticaj tako utvrđene cijene na poreske obaveze građana Bara. Takođe, predložićemo da se zaključkom Skupštine zatraži od Monstata da dostavi informaciju o tome na koji je način utvrđena prosječna cijena za ovu godinu, kojom metodologijom i na osnovu kojih ugovora i da zatraži preispitivanje utvrđene cijene”, kazala je Jonica.

Ona je kazala da očekuje da taj predlog prihvate svi odbornici, iako su začuđeni što rukovodstvo Opštine Bar nije reagovalo odmah po objavljivanju saopštenja Monstata, tražeći da se preispita način utvrđivanja cijene.

“Zapanjujuće je, takođe, da cijena uređenja građevinskog zemljišta u Baru košta 450 eura, u Budvi 45 eura, kao i da su 'ostali troškovi' u Baru 450, a u Budvi samo 114 eura”, dodala je Jonica.

SNP, kako je navela, ne želi da vjeruje da je takvo utvrđivanje iznosa Monstata, ali i prećutkivanje posljedica po građane, urađeno pod uticajem i za interes nekih građevinskih lobija, ili zbog problema u punjenju budžeta na ostalim prihodnim stavkama.

Izvor: Mina business

Portal Analitika