Društvo

Demokrate: IRF zloupotrebljava sredstva, dokazi predati VDT-u

Demokrate Crne Gore optužile su Investiciono razvojni fond i kompanije Solo d.oo. i HD Laković da su učestvovali u prevari na štetu gradjana Crne Gore i medijima dostavili faksimile ugovora koji to navodno dokazuju.
Demokrate: IRF zloupotrebljava sredstva, dokazi predati VDT-u
Portal AnalitikaIzvor

            U slučaju ove organizovane prevare, višemilionska sredstva Investiciono-razvojnog fonda korišćena su, u dužem vremenskom trajanju, nezakonito i protivno njihovoj namjeni i ciljevima koji su predviđeni Zakonom o IRF-u, tvrde Demokrate.

 

 „Solo“ d.o.o., registrovano za proizvodnju proizvoda od papira, ispostavljalo je „Lakoviću“ fiktivne račune sa neuporedivo, po pravilu deset puta, većim iznosima od vrijednosti stvarno izvršenih usluga. A istog dana, po ispostavljanju lažnih računa, „Laković“ je sa IRF-om zaključivao ugovor o cesiji kojim je IRF pruzimao obavezu da isplaćuje dugovanja HD „Laković“. Da se radi o fiktivnim računima, jasno je na osnovu sljedećih činjenica: račun ne sadrži broj ugovora, na koji se poziva, račun ne sadrži specifikaciju robe po vrsti, količini i cijeni, dok preduzeće „Solo“, kao povjerilac, od ukupnog potraživanja, koje iznosi milion i sto hiljada, za sebe uzima samo 120.000 €, i to samo na osnovu dva prezentovana ugovora. Da višemilionska prevara bude još očiglednija, finansijske transakcije, po zaključenom ugovoru, odvijale su se istog dana, i to isključivo posredstvom Prve banke, navode Demokrate.

            Samo na osnovu dokaza koji su danas prezentovani na konferenciji Demokrata, postoji osnovana sumnja da su ugovorima u čijem su posjedu Demokrate, navedena tri subjekta građane Crne Gore „olakšali“ za milion i 276 hiljada eura, navodi se u saopštenju.

prevara2

 

           Demokrate su u saznanju da je u 2016. i 2017. godini zaključeno više ovakvih ugovora između istih aktera, sa ciljem upumpavanja višemilionskih sredstava privilegovanim pojedincima i kompanijama, dodaje  se u saopštenju.

                        

Punu informaciju o prevarama, kao i svu dokumentaciju koju posjeduje, predsjednik Demokratske Crne Gore dostavio je vrhovnom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću, kaže se u saopštenju.

 

prevara3
Portal Analitika