Kultura

Čarobnjak iz Oza za Svjetski dan pozorišta za djecu

Gradsko pozorište priključuje se i ove godine globalnoj proslavi 20. marta – Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade. Tako će u ponedjeljak, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biti igrana predstava „Čarobnjak iz Oza“ (5+), u režiji Jagoša Markovića.
 Čarobnjak iz Oza za  Svjetski dan pozorišta za djecu
Portal AnalitikaIzvor

Pred početak predstave, glumica Katarina Krek pročitaće tradicionalnu poruku koju je ove godine za 20. mart napisao poznati meksički književnik za djecu Francisko Hinojosa.

 

Kako je najavljeno, imenovaće i počasne članove Gradskog pozorišta za 2017. godinu. To su: Anja Vujisić, Dina Čičić, Tamara Karadžić, Hana Miličković, Ksenija Vujošević, Nikola Jovanović, Balša Klikovac, Nevena Klikovac, Lara Ivanović i Milica Folić.

 

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade proslavlja se 20. marta širom planete pod motom Međunarodne asocijacije pozorišta za djecu i mlade (ASSITEJ) - „Povedite dijete u pozorište danas“ (Take a child to the theatre today). Na ovaj dan hiljade pozorišta i individualnih članova okupljenih u više od 85 nacionalnih ASSITEJ centara u svijetu čita poruke uvaženih umjetnika i priprema posebne programe kako bi se skrenula pažnja kulturne i šire javnosti ka pozorišnoj umjetnosti zа djecu i mlаde. 

 

Slavna filmsko-muzička avantura za djecu, ali i čitavu porodicu, „Čarobnjak iz Oza“ prati dogodovštine djevojčice Doroti koju je ciklon oduvao daleko od njene kuće u čudesnu zemlju Oz. „Čarobnjak iz Oza“ je priča o odrastanju, ali i o prijateljstvu među različitima. Doroti na putovanju upoznaje strašilo, limenog čovjeka i ne baš tako hrabrog lava. Tražeći spas od problema koji su ih proganjali, ova simpatična družina otkriva sopstvenu snagu i shvata da im čudesni čarobnjak iz Oza ne može riješiti probleme, već da izlaz i spas treba da traže u sebi.

Igraju: Kristina Stevović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Božidar Zuber, Branimir Popović, Sejfo Seferović, Sanja Popović i Filip Đuretić.

 

Idejno riješenje scenografije i scenski pokret potpisuje reditelj Jagoš Marković, kompozitor je Ljubomir Ninković, a kostimografiju je uradila Marija Marković. Dizajner svijetla je Radomir Stamenković, a asistent reditelja Darko Bjelobrković.

 

Portal Analitika