Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Publicista Dragan Perović: Istorija nam je zasnovana na lažima

Istorija na kojoj smo odrastali zasnovana je, smarta publicista Dragan Perović, na lažnim mitovima koji su stotinama godina importovani u Crnu Goru. To je učinjeno pogrešnim školstvom i pogrešnim udžbenicima koji nijesu štampani u Crnoj Gori.
Publicista Dragan Perović: Istorija nam je zasnovana na lažima
Portal AnalitikaIzvor

 Gost Žive istine vjeruje da ni danas ne znamo što se dešava. Sve, kako kaže, zamotaju i pokrivaju lažima i izmišljotinama. Upozorava da stotinu puta ponovljena laž dobija status istine, a da prava istina ne može da se probije.

„So srpstva“

Govoreći o periodu kada je tokom osamdesetih studirao u Beogradu, Perović navodi da od strane domaćih stvaralaca i autora nikada nije imao zamjerke ni primjedbe na pripadnost Crnoj Gori.

„Vjerujte nikada ni od jednog, onog pravog Srbina bez „porekla“, nije bilo primjedbi. Problem su bili oni koji su u periodu nakon četrdeset osme prodavali komunizam, koji su oslobodili i Terazije, a poslije nastavili oslobađanje Dedinja i ostalih krajeva od Srba ili od one aristokratije... onih koji su bili za Kralja i Otadžbinu i zaposjeli dobre pozicije i stanove. Odjednom su oni tokom devedesetih, kada se pojavio Milošević, postali veliki pravoslavci“, navodi Perović.

Oni su, kao naši akademici svojevremeno, svoje snove o velikoj Rusiji zamijenili snovima o velikoj Srbiji“, kaže Perović navodeći da je posrijedi, kako smatra, rasistički i fašistički pristup dijela crnogorske populacije, naročito onih koji ni u Crnoj Gori nijesu ništa predstavljali. 

- Oni su njima počeli da „prodaju“ da su oni „ so srpstva“, navodi Perović.

Crnogorci ne poznaju istoriju, serija Božićni ustanak je samo „incident“

Gost Darka Šukovića smatra da su Crnogorci u zabludi da dobro poznaju istoriju.

„Mi je ne poznajemo, mi smo samo loši ponavljači. Ovo vrijeme ne samo da se može preslikati na vrijeme devedesetih, nego možemo naći analogiju u događajima prije 1918. Analogiju možemo naći u vremenu pri kraju Njegoševog života i dolaska knjaza Danila na vlast. Sve ono što se dešavalo oko Danila i njegove smrti potpuno korespondira i sa skoro istim akterima odnosno faktorom inostranosti koji se miješa u sve poslove u Crnoj Gori“, navodi Perović.

Naglašava da, kako je rekao, ni od jednog pravog Srbina uvreda i otvorenih napada nema. Uvijek se, kaže, jave jedni isti, a kao primjer navodi Matiju Bećkovića.

Govoreći o seriji Božićni ustanak, na Javnom servisu, o tome da li se teme iz crnogorske prošlosti konačno stavljaju pod reflektor i javnost upoznaje sa „skrivenom stranom istorije“, Perović navodi da je to samo, kako je rekao, „incident“.

„Riječ je o „incidentu“, jer naša država ni očemu nema strategiju. Devedeset procenata državnih službenika i djelatnika Crnu Goru posmatra kao plijen, a ne kao svoju državu i jedinu otadžbinu kojoj treba nešto da vrate i nečim da doprinesu. Nemamo strategiju u obrazovanju, sudstvo nam je katastrofalno. Do prije neku godinu sudije nijesu znale ko je Valtazar Bogišić. Mi kaskamo na svim poljima“, smatra Perović.

Navodi da čak i srpski istoričari pišu „Okupirali smo“, „Izvršili smo prisajedinjenje“,  naglašava da i u samom aktu piše „Prisajedinjenje Crne Gore i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji„.

Komentarišući to što su nam knjižare pune falsifikovane crnogorske istorije, Perović kaže da je sve bilo zasnovano na lažnim mitovima.

„Sve je bilo zasnovano na nekim lažnim mitovima koji su importovani stotinama godina u Crnu Goru sa pogrešnim školstvom, pogrešnim udžbenicima koji nijesu štampani u Crnoj Gori. Zato ne znamo ništa o Crnogorskoj crkvi, Božićnom ustanku. Sve i da serija ne valja ništa, ona  vrijedi po tome što je vratila da se o tome priča“, rekao je Perović, navodeći da je institucionalni rad neophodan.

- Uvijek je vrijeme, uvijek morate da talasate, ne smijete da prećutite falsifikate. Imali smo situaciju da osamdeset odsto naših intelektualaca nije razlikovalo vladiku Danila i knjaza Danila, to je nevjerovatno.... ali iz udžbenika ste jedino mogli da saznate da je kralj Nikola pobjegao iz Crne Gore i da je Njegoš pisao Gorski vijenac“, upozorava Perović.

„Prvi virus“ tih lažnih mitova posijao je Simo Milutinović Sarajlija kod Njegoša, a onda je to polako počelo da se preuzima kroz udžbenike. Čak i ta naivnost Petra I i Njegoševa, to vjerovanje, jer su snažne i plemenite ideje ujdinjenja Južnih Slovena krenule od najumnijih ljudi 19.vijeka. Crna Gora je za račun slovenstva, koje se forsiralo od jedne grupacije izmišljenog srpstva, zaboravila na svoju Crnu Goru“, kaže Perović.

„Nažalost ti udžbenici su odigrali svoje. Počeli smo da zaboravljamo da najbolje rezultate postižemo kada smo ukorijenjeni na svoje tlo. Najbolje osobine, po kojima nas je svijet pamtio i priznavao, treba da ističemo i da ne zaboravljamo, da ne bježimo od sebe“, poručuje Perović.

Nema nas ni na internetu

Gost Žive istine, međutim, upozorava da nemamo strategiju na državnom nivou.

„Mi nemamo svoj program, strategiju na državnom nivou, da se branimo od napada i nasrtaja“ upozorava Perović.

Kao banalan primjer navodi situaciju pretraživanja na internetu, kada kao ponuđene opcije imate srpski, bosanski, hrvatski jezik. Crnogorskog nema!

„Deset godina nakon obnove nezavisnosti nas na internetu nema“, razočarano konstatuje Perović.

Desant na Rumiju, uništavanje duhovnog i kulturnog naslijeđa

„Nema razlike između onoga što se radi sa našim kulturnim i duhovnim nasljeđem, od onoga što radi ISIL nasljedju muslimanskog i arapskog svijeta kada ruši i Vavilon i stare utvrde. Nema razlike sa onim što ođe rade. Sve su poništili iz vremena Vojislavljevića, jer Nemanjići, to je naravno državna ideologija bila, ne može ništa prije cara da postoji...Kult Vladimirov je morao da bude uništen naročito jer je Vladimir bio pravi hrišćanski kult, on je stradanje. Zato su oni izvršili desant na Rumiju sa onom „limenom trafikom“, smatra Perović.

Gost Žive istine, međutim, poručuje da se to duhovno nasljeđe  ne može tako lako izbrisati, to je,kaže, ono što je povezivalo sve tri nacije i vjere.

Živu istinu možete pratiti večeras u 19:50 na televizijama Atlas i Prva i radiju Antena M.

Portal Analitika