Abiznis

Stiže nova novčanica od 50 eura (VIDEO)

Nova novčanica od 50 eura sa boljim bezbjednosnim karakteristikama ući će od 4. aprila u opticaj, a u prvom turnusu će biti pušteno 5,4 milijarde eura novčanica.
Stiže nova novčanica od 50 eura (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Nova novčanica, sa portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima unaprijeđene bezbjednosne karakteristike kako bi se otežalo falsifikovanje i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, prenosi agencija Rojters.

Osim toga, zaštitno obilježje na novčanicama je smaragdna brojka, koja, kad se novčanica nagne, mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu. 

Ovo je četvrta novčanica koja doživljava promjenu od uvođenja jedinstvene valute u EU 2002. godine nakon što su izgled promjenile banknote od 5,10 i 20 eura. 

Evropska centralna banka je već u maju 2013. godine zamijenila novčanicu od pet eura, u septembru 2014. godine apoen od 10 eura i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 eura. 

Apoen od 50 eura je najčešće upotrebljavan od svih apoena u eurima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 eura, što čini 45 odsto od ukupnih apoena u opticaju.

 

Portal Analitika