Politika

Predizborna kombinatorika u Herceg Novom: Front sa SNP-om i Demosom, GP URA je jedina za bojkot

Demokratski front će na lokalnim izborima u Herceg Novom koji su zakazani za 7. maj najvjerovatnije nastupiti u koaliciji sa Socijalističkom narodnom partijim, Demosom i političkom grupacijom koju vodi bivši poslanik i funkcioner SNP-a Obrad Gojković, saznaje Pobjeda, od više izvora bliskih Demokratskom frontu.
Predizborna kombinatorika u Herceg Novom:  Front sa SNP-om i Demosom, GP URA je jedina za bojkot
Portal AnalitikaIzvor

Takav model nastupa zagovara centrala DF-a i on će biti predložen opštinskim odborima stranaka koji su već načelno razgovarali o zajedničkom nastupu.

Koalicija

- DF će predvoditi koaliciju opozicionih stranaka sa kojima smo trebali da nastupimo zajedno i u Nikšiču. Sa SNPom i Demosom imamo dogovor još od Nikšića i nema razloga da ne nastavljalmo isti tip saradnje - rekao je izbor Pobjede. SNP ima respektabilno biračko tijelo u Herceg Novom jer je tamo do raskola u toj stranci vršila vlast više od deceniju dok je uključivanje Demosa iznenađenje imajući u vidu da se ta stranka i u Novom kao što je slučaj i u Nikšiću nalazi na ivici cenzusa.

Uključivanje

- Cilj uključivanja Demosa u priču o koaliciji jeste da se ojača struja u toj stranci predvođena predsjednikom Izvršnog odbora Goranom Danilovićem koja je za tješnju unutaropozicionu saradnju. Cilj druge struje predvođene predsjednikom Miodragom Lekičem je tješnje povezivanje i koordinacija isključivo građanske proevropske opozicije bez obzira na to što radi Demokratski front - rekao je izvor. Izbori u Novom zakazani su za 7. maj zbog toga što je lista građana ,,Izbor“ na čijem čelu se nalazi Slobodan Radović Krušo pred dogovorenu rotaciju gradonačelnika odlučio da raskine koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista. Nova skupštinska većina u Herceg Novom koju čine 21 odbornik Izbora, Građanskog saveza, SNP-a, SDP-a, Novske liste, kao i nezavinsi odbornici, smijenili su predsjednika Skupštine, Andriju Radmana iz DPS-a, ali su napravili previd time što nijesu imenovali drugog odbornika na njegovo mjesto. U opoziciji smtraju da nakon što je građanska lista Izbor promijenila stranu imaju realnih šansi na uspjeh imajući u vidu da su po procjenama strančakih timova kada se pogleda rezultat na parlamentranim izborima za oko četiri hiljade glasova jači od DPS-a.

Za bojkot stranke ispod cenzusa

Iako su sve jače stranke najavile sigurno učešće na izborima da bi ,,dokosurile DPS nakon bojkota u Nikšiću“ jedini za ,,principijelni bojkot“ jeste građanski pokret Ujedinjena reformska akcija. - Građanski pokret URA smatra da, kada su u pitanju izbori u Herceg Novom, opozicija treba da se drži principa. Bojkotovali smo izbore u Nikšiću zbog produženog vanrednog stanja koje je namjeravalo da se sprovede hapšenjem dva čelnika dijela opozicije. U takvom ambijentu nije moglo biti govora o iole regularnim uslovima za izbore – rekao je Neđeljko Rudović. -U opoziciji smatraju da su za bojkot stranke koje u Novom nemaju cenzus, rekao je izvor Pobjede.

Pobjeda

Portal Analitika