Crna hronika

SKANDALOZNO: Predsjednik Nove Andrija Mandić i mladi DF-a zaprijetili glavnom specijalnom tužiocu i predsjedniku Apelacionog suda

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i mladi DFa juče su zaprijetili glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i predsjedniku Apelacionog suda Mušiki Dujoviću da će platiti zbog odluka Specijalnog tužilaštva i Apelacionog suda u vezi slučaja pripreme terorističkih napada.
SKANDALOZNO: Predsjednik Nove Andrija Mandić i mladi DF-a zaprijetili glavnom specijalnom tužiocu i predsjedniku Apelacionog suda
Portal AnalitikaIzvor

U naredbi o proširenju istrage glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića navodi se da su lideri Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević prvi postali članovi kriminalne grupe Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, osumnjičenih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, dok je Apelacioni sud odbio žalbu Demokratskog fronta na rješenje Višeg suda o produženju pritvora Mihailu Čađenoviću, Mandićevom vozaču.

Lični obračun

U prijetećem javnom pismu Mandić je grubo vrijeđao glavnog specijalnog tužioca nazvavši ga „vucibatinom i špijunom KOS-a“ sa kojim će se, kako je obećao, lično obračunati!

- Za razliku od mnogih kojima je nanio nepravdu i zlo, a koji su mu prešli preko toga, sa mnom je potpuno drugi slučaj, i zbog ovoga laganja, podmetanja, vrijeđanja i izmišljanja, maltretiranja naših ljudi, hapšenja Mihaila Čađenovića i pokušaja našeg hapšenja, ta vucibatina će platiti kad-tad. U Crnoj Gori kada vam neko nasrne na čast i obraz sve postaje lično, a pogotovo kada se zloupotrebljavaju institucije, stvari se obično i razrješavaju na ličnoj ravni - zaprijetio je Mandić.

Lider Nove je ponovo ustvrdio da u dokumentima Specijalnog tužilaštva, koji su njemu dostavljeni, ne postoje dokazi koji bi ga povezali sa „bilo kakvom kriminalnom organizacijom i lažnim državnim udarom“.

- Ono što je važno, a što režimski mediji namjerno zaboravljaju, je činjenica da u dokumentima kojima raspolaže SDT, a koji su nam nakon naredbe o proširenju istrage predati, nema ama baš ni jednog dokaza koji nas povezuje sa bilo kakvom kriminalnom organizacijom i lažnim državnim udarom. Kao što smo više puta rekli, niti znamo ko su, niti smo ikada vidjeli ili čuli Ruse koji se pominju u ovom postupku, a za koje ne zna da postoje čak ni ruski ambasador u EU Vladimir Čižov. Takođe, i nijedno lice iz Srbije kojim se bavi Milivoje Katnić!

Ne postoji ništa osim zle i podle namjere SDT-a da nanese štetu DF-u i nama lično - tvrdi Mandić.

Lider Nove se potom obrušio i na predsjednika DPS-a Đukanovića navodeći da je specijalni državni tužilac direktno pod njegovom kontrolom.

- Milivoje Katnić je pod direktnom kontrolom šefa režima i kriminalne bande koju vode Milo Đukanović, Stanko Subotić i Mohamed Dahlan, kao što sam i siguran da je on najobičniji izvršitelj naloga britanskog agenta Vladimira Popovića-Bebe - tvrdi Mandić.

Prema njegovim riječima, namjera pojedinih zapadnih obavještajnih struktura, koje preko lokalne agenture upravljaju ovom akcijom, je da na slučaju Crne Gore pokušaju da „zaustave zbližavanje administracija predsjednika Putina i Trampa, tako što će priču o lažnom crnogorskom državnom udaru podmetnuti ruskim specijalnim jedinicama“.

Performans i ćutanje

Juče u popodnevnim časovima grupa mladih aktivista Demokratskog fronta okupila se u podgoričkom naselju Malo Brdo, ispred zgrade u kojoj stanuje predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović. Na polučasovnom, kako su ga nazvali - performansu - dominirala je prijeteća poruka Dujoviću ispisana na transparentu „Pravda će zakucati i na tvoja vrata“.

- U ovoj kući živi čovjek koji bi trebao da dijeli pravdu u skladu sa zakonom, ali on to, nažalost, ne radi. Njegove komšije misle da je on pošten i čestit čovjek. Mi smo danas došli da mu poručimo – pravda će zakucati na tvoja vrata, poručio je u ime mladih DF-a Koča Đurišić.

Prema informacijama Pobjede, kada su se pristalice Fronta okupile ispred zgrade, četvoročlana porodica Dujović je bila u stanu, dvadsetak metara od mjesta „perfomansa“. Povodom otvorenih prijetnji specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i sudiji Mušiki Dujoviću juče se nije oglašavalo Osnovno tužilaštvo u Podgorici.

Naredbom o istrazi povodom planiranja terorističkih napada 16. oktobra dvojica prvaka Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, jedini su političari koji se terete da su bili dio logističke mreže. Dvojici poslanika DF-a Skupština Crne Gore je, na prijedlog Specijalnog tužioca, ukinula imunitet. Tužilac Katnić je, istovremeno sa zahtjevom za skidanje imuniteta, najavio i prijedlog za određivanje pritvora.

No, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je, u danu kada je bilo vanredno zasijedanje parlamenta, izdao obavezujuće upustvo Katniću kojim se ne dozvoljava da se mjera pritvora predloži Višem sudu u Podgorici. U kasnijim obrazloženjima Stanković je naveo da, po njegovom mišljenju, nije postojao ni jedan od četiri osnovna razloga da se Mandiću i Kneževiću zahtijeva pritvorsko zadržavanje.

Pobjeda

 

Portal Analitika