Društvo

Potpisani ugovori sa realizatorima Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017.

Ministar kulture Janko Ljumović i realizatori projekata koji su finansijski podržani ovogodišnjim Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara, potpisali su juče u zgradi Ministarstva kulture ugovore koji preciziraju zajednička prava i obaveze.
Potpisani ugovori sa realizatorima Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017.
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo kulture ove godine obuhvatilo je 102 projekta predložena od javnih ustanova i organa uprave iz oblasti kulturne baštine. Podržani su projekti iz oblasti konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečke djelatnosti. Realizovaće ih nacionalne i lokalne javne ustanove, organi državne uprave iz oblasti kulturne baštine. Za njih će biti utrošeno 832.435 eura.

Kako je rečeno, jedan od glavnih ciljeva Programa zaštite i očuvanja je ravnomjerni razvoj kulture na teritoriji cijele Crne Gore. - Implementacija predloženih projekata će doprinijeti unapređenju stanja kulturnih dobara, širenju znanja o vrijednostima i značaju kulturne baštine, razumijevanju različitih kultura, uspostavljanju  i jačanju saradnje između nadležnih institucija i vlasnika - držalaca, kao i obezbjeđivanju uslova da kulturna dobra, shodno svojoj namjeni, budu u funkciji održivog korišćenja i služe za potrebe pojedinaca i društva – kazao je ministar Ljumović.

On je naglasio da svi projekti koji su dobili podršku i suma novca koja je za njihovu realizaciju izdvojena ilustruju odgovornost države i javnu liniju podrške projektima iz oblasti kulturne baštine koju svjedočimo i moramo čuvati. Poručio je i da bi sredstva ministarstva kulture trebalo da budu jedan od oblika i načina podrške očuvanju, valorizacije, prezentacije i zaštite kulturne baštine. - Svi smo pozvani da jačamo našu participiranost sa versifikovanijim izvorima finasiranja. To podrazumijeva i sponzore, donatore, međunarodnu saradnju – kazao je Ljumović. On je istakao da lista projekata i potreba nije konačna i da već sada treba razmišljati o narednim projektima koji bi trebalo da zavrijede podršku.

Prijestonica

Podršku Ministarstva kulture dobila je prijestonica Cetinje za projekat rekonstrukcije svih fasada u istorijskom jezgru grada. Gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović je kazao da je riječ o projektima kojima će se očuvati identitet crnogorske prijestonice.

- Projektom rekonstrukcije fasada u istorijskom jezgru grada neće biti obuhvaćeni samo objekti koji su državnog karaktera, već i objekti spomenici kulture prve kategorije koji su u privatnom vlasništvu. Ovaj će projekat doprinijeti očuvanju kulturnog nasljeđa Cetinja i Crne Gore - kazao je Bogdanović.

Državni arhiv

Jedna od institucija čiji su projekti podržani ovim programom je i Državni arhiv Crne Gore, čiji je direktor kazao da je ta ustanova aplicirala sa šest projekata. - Neki od projekata koje smo kandidovali su iz izdavačke djelatnosti. Drugi su iz oblasti prezentacije arhivske građe. Imamo i dva projekta koji se odnose na poboljšanje opreme odnosno stvaranje boljih uslova za zaštitu arhivske građe. Podrška će biti značajan stimulans i podstrek. Ovo je jako dobar program, sa kojim odranije imamo jako dobro iskustvo - kazao je Radunović.

Kotor

Programom zaštite i očuvanja kulturne baštine podržana su tri projekta Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru: „Bokeljska noć“, projekat kojim se podsjećamo na vrijeme ujedinjenja Boke i Crne Gore, te digitalizacija.

-U Kotoru znamo šta je kulturna baština i kako se ona čuva. Znamo i koliko je to zahtjevno. Ovo nam je dodatni podstrek i ohrabrenje da u našim institucijama radimo najbolje što se može u ovom trenutku - kazao je direktor Kulturnog centra „Nikola Đurković“, Milan Dževerdanović. Prema riječima direktora Crnogorske kinoteke Andra Martinovića, podržan je projekat osavremenjavanja te institucije i film o Duklji. - Imamo kontinuiranu saradnju sa Direktoratom za kulturnu baštinu. Ove godine kandidovali smo film o Duklji. To je jedan u nizu projekata kojima želimo da vizuelno predstavimo naše kulturno nasljeđe, naročito ono iz sada već udaljene prošlosti. Šira javnost, mlade generacije, ne znaju o tome dovoljno. Ovo je možda način da se u sažetoj formi, istovremeno sagleda i u kakvom se stanju danas nalazi ta naša baština - kaže Martinović. Kada je u pitanju osavremenjavanje Kinoteke, odobrena su sredstva za nabavku softvera koji će koristiti u procesu djelimične restauracije starih filmova.

Pojačan stručni nadzor

- Podržano je 18 projekata iz oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja, 41 konzervatorski projekat i sprovođenje kozervatorskih mjera, tri projekta edukacija i doedukacija stručnog kadra, 33 projekta iz oblasti publikacija i popularizacije kulturne baštine, kao i sedam projekata iz oblasti tehničko-tehnološkog osavremenjavanja - kazao je direktor Direktorata za zaštitu kulturne baštine Aleksandar Dajković, uz konstataciju da ministarstvo kulture u kontinuitetu sprovodi monitoring nad realizacijom ugovora, pa će i kroz ovaj program taj monitoring biti snažno podržan, dodatnim stručnim nadzorom nad realizacijom ovih projekata.

Bogatstvo Crvene stijene i grada Svača

Narodni muzej će ove godine realizovati projekte na arheološkim lokalitetima Svač i Crvena stijena. Prema riječima direktora Pavla Pejovića, riječ je o nastavku radova.

- Posebno treba naglasiti da imamo izvanrednu saradnju sa dva američka univerziteta, kada je riječ o lokalitetu Crvena stijena. Dva eminentna profesora sa univeziteta u Minesoti boraviće tu u narednom periodu i oni obezbjeđuju angažman vrha svjetske nauke koja se bavi praistorijom. Mi smo tamo ušli u zonu srednjeg paleolita, rade se naučne analize slojeva. U ovom času naučno je potvrđeno prisustvo 200.000 godina prije Hrista u kontinuitetu.To je jedino mjesto na svijetu tog karaktera. Značaj tog lokaliteta je ogroman. Po mišljenju profesora iz SAD, spada među šest najznačajnijih u svijetu kada je u pitanju praistorija - kazao je Pejović.

On se osvrnuo i na značaj lokaliteta Svač kada je u pitanju identitet Crne Gore. - To je nedirnuti grad koji je živio između V i XV vijeka. Može se očekivati da ćemo tu naći nauč- ne potvrde za hiljadugodišnje trajanje Crne Gore. Nažalost, kada je u pitanju Prečista Krajinska, koju smo takođe istraživali, u prethodnom ciklusu nijesmo dobili ni jedan podatak koji ima naučnu potvrdu da je to objekat iz X vijeka. Ono što je danas na površini je XIII i XIV vijek. Ove godine će biti sanirana Crkva Svetog Jovana na Svaču. Krenuće se sa istraživanjem na katedrali Svete Marije, koja je izuzetno značajna i koja je s početka XIII vijeka. To je ogroman posao. I Svač zahtijeva internacionalizaciju. Tamo, uz nas iz Crne Gore, svoje parče istine mogu naći i Albanci, Srbi, Hrvati, Italijani - kaže Pejović.

Istraživanja u Crvenoj stijeni počeće u maju. Trajaće pet nedjelja. Kada je riječ o lokalitetu Svač, u proceduri je izrada projekata sanacije Crkve Svetog Jovana.

Pobjeda

Portal Analitika