Politika

Marković - Agramunt: Bojkot velika greška, problemi se ne rješavaju na ulici

Crna Gora je izvor stabilnosti i igra aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji što je jako važno za Savjet Evrope, kazao je predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Pedro Agramunt na sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.
Marković - Agramunt: Bojkot velika greška, problemi se ne rješavaju na ulici
Portal AnalitikaIzvor

Konstatujući da su parlamentarni izbori u oktobru prošle godine bili fer i slobodni, organizovani u skladu sa visokim demokratskim standardima, Agramunt je naveo da zabrinjava to što partije koje su poražene na izborima ne učestvuju u radu Skupštine Crne Gore. Istakao je da je bojkot velika greška, te da demokratija podrazumijeva rješavanje problema u parlamentu a ne na ulici.

Marković je kazao da su Vlada i on lično posvećeni rješavanju ovog izazova i da je najbolji način za to aktivan politički dijalog.

On je istakao da Crna Gora ima kapacitet da odgovori unutrašnjim političkim izazovima, čuvajući stabilnost i politički sistem. Dodao je da je fokus vlade na smanjenju javnog duga i deficita, uz očuvanje razvojnih šansi.

Premijer je afirmisao jačanje regionalne saradnje i ukazao na značaj korišćenja šansi za unapređenje infrastrukture kroz inicijative kao što je Berlinski proces.

Predsjednik PSSE je naveo da su među prioritetima, kojima želi da se bavi u toku svog mandata, terorizam, migracije, nestabilnost u pojedinim regionima kao i rast populizma. Pojasnio je da sprovode kampanju „Bez mržnje, bez straha“ (No Hate, No Fear), kojoj se pridružio i predsjednik Marković, kako bi građanima poslali poruku da se i oni sami, bez straha i mržnje prema bilo kome, mogu boriti protiv terorizma.

Konstatovano je da se sa problemom migracija moraju boriti sve države Evrope zajedno, a Agramunt je podsjetio da je dominacija populizma u istoriji rezultirala milionima stradalih te da se to ne smije zaboraviti.

Zahvalivši se na čestitkama povodom 10 godina od članstva Crne Gore u Savjetu Evrope, premijer Marković je kazao da je ova organizacija bila uključena u sve reformske procese države i društva. On je prihvatio poziv predsjednika PSSE Agramunta da bude gost na junskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Portal Analitika