Kultura

SERIJA „THE AMERICANS“: Maestralan početak pete sezone

Filip i Elizabet Dženings su svjesni da su upleteni u apsurdnu, dehumanizovanu igru. Svijet njihovih uvjerenja se raspada brže nego SSSR, a opet ne prestaju da ga brane.
SERIJA „THE AMERICANS“: Maestralan početak pete sezone
Portal AnalitikaIzvor

Kakav kontrast: što sovjetski sistem postaje izrabljeniji i više klizi ka propasti, to moćnija postaje špijunska mreža KGB u Americi, oličena kroz junake serije „The Americans“. Snažnija i devijantnija, makar u ovoj verziji svijeta iz 1984. godine u televizijskom masterpisu kompanije Foks.

Znate već kako to radi Džo Vajzenberg, kreator serije i bivši agent CIA. Dobitna formula je vješto balansiranje glavnih likova. 

Opasni kaskaderi

S jedne strane, Filip i Elizabet Dženings (briljantni Metju Rajs i Keri Rasel) izgledaju kao hladnokrvne ubice i izdajnici nacije, a sa druge su obični američki par koji samo štiti svoju djecu i mir. Ovaj tandem je tokom prethodne četiri sezone djelovao poput virtuoznih kaskadera na trapezu, koji vise nad ambisom bez zaštite i bilo koje opcije da se izvuku iz velike igre.

Na početku pete sezone, igra nad trapezom podrazumijeva i silazak u najmračniju špijunsku rupu. Potezi na šahovskoj tabli hladnoratovske diplomatije zahtijevaju da pioni na terenu preduzmu najveće rizike... Filip i Elizabet izvršiće ih bez pogovora. Ovaj posao je za njih rutina, a Vajzenberg ih vješto i nenametljivo predstavlja kao robotizovane robove svog posla.

Najmoćniji momenat u prvoj epizodi pete sezone je bukvalni silazak niz najmračniju špijunsku rupu. To je momenat koji relativizuje sve i pokazuje agentima koliko su bezvrijedni, čak i kao potencijalni heroji SSSR.

Sjećate li se Vilijama, naučnika upletenog u špijunski rat koji je zaražen biohemijskim oružjem u jeku četvrte sezone da bi našao kakvu-takvu svrhu svog bijednog života?
- Sovjetski Savez se sjeća svojih heroja. Sigurno će završiti i na poštanskim markicama – kaže Filip Dženings, pokušavajući da opravda besmislenu i stravičnu smrt oboljelog naučnika, koga je zarobila CIA.

Odbjegli putnik

Na kraju prve emisije pete sezone, na dnu iskopane rupe u dvorištu zaboravljenog američkog postrojenja, Filipa i Elizabet čeka Vilijam. Čak i mrtav, u najlonskoj kesi, uspijeva da se povampiri u obliku ideje da je bilo kakvo herojstvo u modernoj igri velikih igrača besmisleno i gotovo komično. Na kraju, sovjetski agenti su samo tu da sa njegovog tijela uzmu uzorak za novo biohemijsko oružje…

Filip i Elizabet Dženings su svjesni da su upleteni u apsurdnu, dehumanizovanu igru. Svijet njihovih uvjerenja se raspada brže nego SSSR, a opet ga brane! I to samo da bi, još apsurdnije, sačuvali onu osnovu američkog shvatanja života. Porodicu.

Konačno, da od Vilijama nije ostao samo vampir obmotan najlonom, nagovještava jedan odbjegli putnik, na neznanoj lokaciji u Jugoslaviji. On je jedina trunka smisla i nade u životima glavnih likova, nakon dvije opominjuće, razarajuće epizode na početku pete sezone serije „The Americans“. S. S.

FOTO: screenshot / observer.co

Portal Analitika