Crna hronika

Barović ne spori da je bio na ratištu u Ukrajini

Suđenje Marku Baroviću koji se tereti da je, od 24. marta do 23. oktobra 2015. godine, učestvovao u stranim oružanim formacijama u Ukrajini kao pripadnik vojske samoproglašene Donjecke Narodne Republike, juče je u Višem sudu nastavljeno saslušanjem svjedoka. Službenik ZIKS-a Željko Redžić ispričao je da mu je Barović u „stanju rastrojstva prije godinu kazao da mu niko ništa ne može, jer je on imao i gore situacije na nekom stranom ratištu“.
Barović ne spori da je bio na ratištu u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

Redžić je naveo da je prije godinu pozvan u disciplinsko odjeljenje kako bi „smirio zatvorenika Marka Barovića jer je bio u nestabilnom psihičkom stanju“.

- Slabo se sjećam dijaloga koji sam vodio sa Barovićem. Sjećam se da je komentarišući uslove u zatvoru kazao da je bio i u gorim situacijama na nekom stranom ratištu. On je to više pričao sam sa sobom, u rastrojstvu – kazao je Redžić.

Sutkinja Vesna Moštrokol pročitala je izjavu koju je svjedok dao pred tužiocem jer je imala više detalja. Svjedok je potvrdio da je pred tužiocem izjavio da je Barović kazao ,,da mu i na ratištu niko ništa nije mogao i da je jedno vrijeme bio u Ukrajni“. Redžić se zapitao koliko je validno to što je Barović tada rekao jer je bio u stanju rastrojstva. U nastavku suđenja, prezentirana je vojna knjižica koja je Baroviću izdata od Donjecke Narodne Republike.

- Komisija za regrutaciju 26. marta 2015. godine konstatuje da je Barović pogodan za vojnu službu, nakon čega je upućen u vojni komesarijat – navodi se u vojnoj knjižici, kazala je sutkinja Moštrokol. Osim toga, u knjižici se navodi i da je Barović od 27. marta do 26. maja 2015. godine bio vozač, a od kraja maja do 17. jula iste godine, strijelac. Na pitanje suda, Barović je objasnio da je sve vrijeme radio kao vozač iako je imao status strijelca.

- To je dužnost kao i svaka druga sa razlikom što sam imao naoružanje koje sam dužio – naveo je Barović. Optuženi nije sporio da je na fotografijama koje je objavio na ffejsbuku on i njegovi prijatelji sa ratišta.

- Slike koje sam postavio na FB profil su nastale u Ukrajini. Ja sam ih slikao i postavio – kazao je Barović. Barović je prilikom ulaska na teritoriju Ruske Federacije uhapšen, po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao NCB Interpol Podgorica radi izdžavanja trogodišnje zatvorske kazne zbog pokušaja ubistva. (Pobjeda)

Portal Analitika