Društvo

Stojanović: Policija zahvalna OEBS-u za pomoć u borbi protiv kriminala

Direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović sastao se danas sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorkom Mariz Davije, i policijskim ekspertom za organizovani kriminal u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori Džonom Koriganom, saopšteno je iz Uprave policije.
Stojanović: Policija zahvalna OEBS-u za pomoć u borbi protiv kriminala
Portal AnalitikaIzvor

- Direktor Stojanović je sa ambasadorkom Davije razgovarao o dosadašnjoj saradnji Uprave policije MUP-a i Misije OEBS-a u Crnoj Gori i podršci koju Misija OEBS-a godinama unazad pruža našoj policiji u jačanju kapaciteta za borbu protiv svih a posebno najtežih oblika kriminala. On je kazao da je policija zahvalna Misiji OEBS-a na prepoznavanju potrebe za podrškom koju ova Misija u kontinuitetu pruža policijskoj organizaciji i podsjetio na najvažnije projekte koji su realizovani uz podršku OEBS-a - navodi se u saopštenju iz UP.

Dalje se precizira da je Misija OEBS-a pružila ekspertsku pomoć policiji u izradi Strategije razvoja Uprave policije 2016 - 2020 i Akcionog plana za njeno sprovođenje za 2016. i 2017. godinu. Osim toga, u organizaciji OEBS-a, službenici Uprave policije su pohađali specijalizovane treninge u oblasti krivičnih istraga, primjene mjera tajnog nadzora, kompjuterskog kriminala i upravljanja vođenog obavještajnim podacima. Ostvarena je i saradnja u dijelu edukacije policijskih istražitelja u vezi sa izradom akcionih planova za sprovođenje Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma 2014. i 2015. godine.

- Razgovarano je i o aktivnom učešću Uprave policije u projektu „Jačanje kapaciteta za stratešku analizu i strateške procjene u upravama kriminalističkih policija ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Makedonije"“, a koji je realiozovan u saradnji sa OEBS-om i koji je imao za cilj unaprjeđenje kapaciteta u oblasti procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala i izradu regionalnog SOCTA izvještaja. Takođe, ocijenjeno je da je višestruko korisna podrška OEBS-a na planu implementacije projekta regionalne saradnje u vezi sa jačanjem kapaciteta u upravljanju granicama. Naime, u organizaciji OEBS-a, redovno se održavaju sastanci sa partnerskim službama iz Republike Albanije, kojima je u fokusu jačanje bezbjednosti granica i borba protiv prekograničnog kriminala, putem zajedničkog patroliranja i zajedničkih graničnih punktova. Intenzivna saradnja UP i OEBS-a se ostvaruje i na planu jačanja kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima, s akcentom na sprovođenje kampanje o podizanju svijesti i razumijevanju ovog problema. Misija OEBS-a je pomogla i u izradi Strategije i Akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima za period od 2012. do 2018. godine.

- Misija OEBS-a je takođe, zajedno sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i nevladinom organizacijom Centar za demokratsku tranziciju, bila partner u sprovođenju jednogodišnje kampanje MUP-a, pod nazivom „Poštuj život, vrati oružje“. Kampanja je bila usmjerena na smanjenje i kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja u posjedu građana, a realizovana je u okviru krovnog programa razvoja kapaciteta za demilitarizaciju i bezbjedno skladištenje konvencionalnog naoružanja – MONDEM. Primarni ciljevi projekta bili su podizanje svijesti građana o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja, smanjenje količine nelegalnog oružja koji građani imaju u posjedu, kao i edukacija građana o pravima i obavezama vezanim za ovu oblast, uključujući i mogućnost da bez pravnih posljedica predaju oružje koje se nelegalno nalazi u njihovom posjedu. Ambasadorka Davije je kazala da će Misija OEBS-a u Crnoj Gori nastaviti sa podrškom našoj policiji na realizaciji budućih projekata od značaja za jačanje kapaciteta policijske organizacije - zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Portal Analitika