Abiznis

Za uzgoj slatkovodne ribe podrška do 7.000 eura

Uzgajivači slatkovodne ribe imaju mogućnost da ulože u razvoj svog uzgajališta, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u iznosu do 50 odsto ukupne vrijednosti investicije, maksimalno do 7.000 eura, navode iz ovog vladinog resora.
Za uzgoj slatkovodne ribe podrška do 7.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Iz ministarstva su precizirali da uzgajivači, odnosno preduzetnici ili privredna društva koji imaju odobrenje za akvakulturu u narednih dva mjeseca mogu predati zahtjev za podršku i potrebnu dokumentaciju, prema javnom pozivu za dodjelu podrške za poboljšanje konkurentnosti i efikasnosti sektora slatkovodne akvakulture, koji je danas objavljen u skladu sa Agrobudžetom za 2017. godinu.

“Prihvatljive investicije za podršku su: rekonstrukcija uzgajališta; izgradnja ili rekonstrukcija objekata za skladištenje hrane i skladištenje opreme; nabavka opreme za automatizaciju procesa uzgoja; nabavka opreme za poboljšanje higijene u pogledu bezbjednosti hrane i plasiranja proizvoda uzgoja na tržište, kao i uvođenje novih tehnologija u pogledu zaštite uzgajališta od predatora”, kazali su iz ministarstva.

Opredjeljenje za podršku sektoru slatkovodne akvakulture, kako poručuju, proizilazi iz potrebe poboljšanja uslova za uzgoj i plasman ribe, kao i poboljšanja konkuretnosti ovog sektora.

“Potrebne su investicije u cilju osavremenjavanja proizvodnje i smanjenja troškova, što je moguće uraditi uz podršku kroz javni poziv za podršku Ministarstva. Takođe prema sugestijama uzgajivača, ove godine uvedena je nova mogućnost, podržavaće se i nabavka zaštitnih mreža ili drugih tehničkih rješenja za zaštitu uzgajališta od predatora.”, navodi se  u saopštenju,

Iz ministarstva poručuju da  zainteresovani nosioci odobrenja za akvakulturu predaju arhivi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja popunjen i potpisan zahtjev za podršku sa potrebnom dokumentacijom.

“Rok za dostavu zahjeva je 60 dana od dana obajave poziva. Realizacija investicija od strane korisnika može početi tek po donošenju rješenja o odobravanju investicije. Krajnji rok za završetak investicije i podnošenje zahtjeva za isplatu je 31. oktobar 2017. godine. Dodatne informacije po ovom javnom pozivu mogu se dobiti putem telefona 020/482-270”, zaključuje su u saopštenju.

 

Portal Analitika