Društvo

Sedam NVO: Hitno riješiti problem naknada za majke

Grupa od sedam nevladinih organizacija (NVO) pozvala je Vladu i Ustavni sud da, po urgentnom postupku, riješe problem već stečenog prava na novčanu nadoknadu, majkama sa troje i više djece.
Sedam NVO: Hitno riješiti problem naknada za majke
Portal AnalitikaIzvor

U pismu koje su Vladi i Ustavnom sudu uputili NVO Prima, Građanska alijansa,  ADP Zid, Mogul, Firen Amenca, Banka hrane i Centar za obuku i obrazovanje, navodi se da je prekršen Ustav ukidanjem stečenog prava na novčanu nadoknadu majkama sa troje i više djece.  

„Njihovo pravo na nadoknadu nažalost danas nije zaštićeno ni autoritetom, ni savješću onih koji su izglasali ovaj Zakon, a koji bez mnogo napora dolazeći u Skupštinu i Vladu okreću glavu od onih koje, već nedeljama, traže samo ono što je njihovo. Zato su riješile da svoje pravo štite životom“, kaže se u pismu.

Grupa NVO je ukazala da majke ne postupaju samo po svojoj volji, već su, kako su primijetili, na štrajk glađu primorane zbog intertnosti institucija sistema.

„I više od toga, prava im osporavaju, reklo bi se, najpozvaniji pravnici ove zemlje, članovi Vlade, koji su pokazali da umiju i mogu onda kada su branili sopstvene plate, honorare i dnevnice“, ističe se u pismu.

Prema njihovim riječima, u zemlji u kojoj su mnogima „puna usta oda o majki kao svetinji“, majke su, kako su ocijenili, danas najranjivija kategorija.

„Pozivamo Vas da, slijedeći pravni okvir u kojem djelujete i koji Vam to dozvoljava, po urgentnom postupku rješavate ovaj problem, u ime smanjenja štete i u ime vjere da je ova država zaista servis svih njenih građanki i građana“, zaključuje se u pismu. 

Portal Analitika