Politika

Poruka iz Sarajeva: Mir i stabilnost su najvažniji

Za region Zapadnog Balkana najvažniji su mir i stabilnosti, poruka je predsjedavajućeg Savjetu ministara BiH, Denisa Zvizdića. Sa druge strane, komesar za proširenje EU, Johanes Han, ocjenjuje da pojedine zemlje regiona prolaze kroz tešku političku krizu i etničke tenzije, koje bi trebalo riješiti među prijateljima, javila je Televizija Crne Gore.
Poruka iz Sarajeva: Mir i stabilnost su najvažniji
Portal AnalitikaIzvor

Ovo su samo neke od poruka sa otvaranja samita premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu, na kojem učestvuje i crnogorski predsjednik Vlade, Duško Marković. 

Han je, kako javlja reporter Radija Crne Gore iz Sarajeva, kazao da je ekonomija najvažniji preduslov za napredak zemalja susjedstva na evropskom putu.

Zato preporučuje zajedničko tržište Zapadnog Balkana, čime bi se otvorilo najmanje 80 hiljada radnih mjesta do 2025. Do kraja sastanka Han, kako je rekao, od regionalnih lidera očekuje konkretne predloge o jačanju bilateralne saradnje i realizaciji zajedničkih projekata.

I domaćin sasastanka, predsjedavajući Savjetu ministara BiH, Denis Zvizdić konstatovao je da je regionu potrebna povezanost, to jest bolja privredna i politička saradnja, kao i da samo tako Zapadni Balkan može da postane dio Evropske unije.

"Postojanje evropske perspektive našeg regiona za sve nas i pojedinačno predstavlja ne samo preuzimanje prvane tekovine EU, savremenih standarda ili pristup fondovima već mi se čini da je to jedan od naših ključnih prioriteta, za nas to predstavljaj stabilnost, mir i sigurnost ovih prostora", naglasio je Zvizdić, prenosi Anadolija.

On je istakao opredijeljenost nastavka jačanja vladavine prava, unapređenja slobode govora i medija, te jačanja poslovnog okruženja u cilju pomoći razvoja privatnog sektora.

Skup, prema riječima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića, obezbjeđuje oko hiljadu policajaca, a kompletan prostor na kojem se održava skup pokriven je snajperima.

Sastanku prisustvuju premijeri Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, te evropski komesar za proširenje i politike susjedstva i ministar vanjskih poslova Italije. (Portal RTCG)

Portal Analitika