Politika

Agramunt: Opozicija ne treba da djeluje na ulici, Vlada da je vrati u parlament

Konstruktivna saradnja sa opozicijom je ključna za stabilnost demokratskih institucija i ostvarivanje napretka u vašim strateškim planovima. Ta saradnja je ključna za Crnu Goru i njen narod, istakao je predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (SE) Pedro Agramunt nakon susreta sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.
Agramunt: Opozicija ne treba da djeluje na ulici, Vlada da je vrati u parlament
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o aktuelnoj političkoj krizi u Crnoj Gori, Agramunt je kazao da su rezultati prošlogodišnjih parlamentarnih izbora jasni. 

- Zašto bi sada tražili nove, prijevremene izbore? Opozicija bi trebalo da djeluje u parlamentu, a ne na ulici, a na Vladi je da uradi sve kako bi opozicija prekinula bojkot i vratila se u Skupštinu – istakao je on.

Brajović je rekao da je Agramunt izrazio želju da se danas sastane sa predstavnicima svih poslaničkih klubova, ali da se još uvijek ne zna ko će doći na taj sastanak.

"Uputio sam poziv svima. Moram reći da nemam nikakvo razumijevanje za ovakav princip rada naše opozicije. Podsjetiću vas da su sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini odbili da se sastanu zato što je sastanak bio u plenarnoj sali Skupštine, a planirali su to da urade u drugim skupštinskom prostorijama. Sastanak sa Agramuntom smo organizovali u drugim prostorijama, ali nekima od njih ne odgovara spisak pozvanih – ne odgovara im prisustvo Demokratske partije socijalista (DPS). Neću izlaziti u susret svim mogućim zahtjevma. Vjerujem da će razgovor Agramunta sa predstavnicima poslaničkih klubova koji dođu biti koristan", poručio je Brajović.

On je rekao da je zahvalan na podršci koju SE i Parlamentarna skupština SE pružaju Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

- Ocjena posmatračke misije Parlametarne skupštine SE je da su izbori održani u demokratskom duhu, uz poštovanje temeljnih sloboda. Saglasili smo se da je značajan uspjeh Crne Gore izlazak iz faze monitoringa, nakon prijema u SE. Crna Gora je inkorporirala brojne međunarodne propise, uključujući 87 konvencija SE – naglasio je Brajović.

Agramunt je naveo da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u ispunajvanju obaveza povodom učlanjivanja u SE.

"Ona je naš snažan partner u regionu. Proceduru monitoringa obilježio je napredak, a sada slijedi period postmonitoring dijaloga. Pružili smo ekspertsku podršku Crnoj Gori kada je u pitanju rješavanje važnih pitanja – rekao je on.

Foto: Skupština

Portal Analitika