TV / Film

Koji je filmski psihopata najstvarniji? (VIDEO)

Psihopati su u holivudskim filmovima tražena roba - straše nas, intrigiraju i od njih zaziremo.
Koji je filmski psihopata najstvarniji? (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

No, koliko su oni stvarni, odnosno kolike su šanse da takvi psihopati postoje i u stvarnom životu. 
Psihijatri su 2013. odlučili istražiti koji su među fiktivnim likovima najrealističniji, pa su analizirali više od 400 filmova. 
Projekt gledanja filmova i analize je trajao pune tri godine, a nakon toga je deset stručnjaka svelo izbor na 126 fiktivnih likova. Među njima, nakon podrobnog promatranja, najrealističnijim je proglašen Anton Čigur iz filma "Nema zemlje za starce".
- Čini se kako je on efektivno totalno cijepljen od emocija, svake vrste humanosti te je kao takav neranjiv - zaključaj je belgijskih psihijatara. 
Ostali su likovi u većoj ili manjoj mjeri ocijenjeni kao neuvjerljivi, jer su njihova ponašanja ocijenjena kao preekstremna. 
Naime, osim što su psihopati skloni nasilju, oni su u stvarnom životu puno suptilniji, no čini se kako to nije pretjerano "televizično". 
Tako pak slavni Hanibal Lektor nije ušao ni u uži izbor.  
Lektor je izuzetno inteligentan i sofisticiran, a njegova razoružavajuća karizma i humor skrivaju njegovu pravu prirodu. 
Sve navedeno nije kombinacija koja se pronalazi u stvarnim psihopatima. Takođe dodaju kako je on zapravo loš prikaz psihijatra, potpuno nerealan jer dijagnostifikuje unutrašnje psihološke konflikte Klaris Sterling preko njenog parfema ili cipela koje nosi.
-To su sposobnosti Šerloka Holmsa i nema im mjesta u svakodnevnoj kliničkoj praksi - zaključili su stručnjaci. 
Ni Norman Bejts iz Psiha nije uspio zavarati psihijatre, koji su za njega zaključili da je previše psihotičan za stvarni lik. Među realistične psihopate svrstali su i Gordona Geka, arogantnog bankara vječno žednog novac iz filma "Wall Street". 

 

 

Portal Analitika