Društvo

Policija nabavlja nove alkometre u kojima se ne mogu brisati rezultati testa

Uprava policije najavila je nabavku 150 novih alkometra koji posjeduju internu memoriju i u kojima je nemoguće brisati rezulate testa. Tokom prošle godine, za četvrtinu je porastao broj evidentiraniih vozača koji su upravljali vozilima pod dejstvom alkohola.
Policija nabavlja nove alkometre u kojima se ne mogu brisati rezultati testa
Portal AnalitikaIzvor

“ Izražen je nedostatak i alkometara iz razloga što je veliki broj uređaja koji se trenutno koriste nabavljen prije više od 20 godina. Ovi uređaji ne posjeduju internu memoriju što ostavlja veliku mogućnost za zloupotrebe, a zbog starosti su podložni čestim kvarovima”, navodi se u godišnjem Izvještaju o bezbjednosti saobraćaja.

Uprava policije trenutno raspolaže sa 52 alkometra novije generacije od čega 43 alkometra marke „Drager 7510“ i 9 alkometara „Drager 6810“. Od 132 alkometra marke „Drager 7410“ koji su nabavljane prije 20-tak godina, trenutno je ispravno svega 26 uređaja, a njihova upotrebna vrijednost je izuzetno mala iz razloga što nemaju memoriju pa izostaje mogućnost kontrole.

Kako su ovi uređaji jako dugo u upotrebi, njihovo održavanje je otežano i u skorije vrijeme će biti nemoguće iz razloga što se ni ovi uređaji ne proizvode već skoro deset godina. Za nesmetan rad saobraćajne policije u ovoj oblasti optimalno je potrebno od 130-150 uređaja.

Iz navedenog razloga petogodišnjim planom nabavki opreme za potrebe saobraćajne policije predviđena je nabavka novih i zamjena postojećih uređaja.

U policiji su zabrinuti zbog povećanja broja vozača koji upravljaju automobilom pod dejstvom alkohola.

“Službenici saobraćajne policije su tokom turističke sezone alkotestirali 43,6% više vozača u odnosu na prethodnu sezonu i tom prilikom je evidentirano da je 3.113 vozača upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola ili 24,3% više u odnosu na posmatrani period 2015.godine,dok je 90 vozača odbilo alkotestiranje ili 25,0% više nego u 2015. godini”, zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

 

Portal Analitika