NATO

TANOK: Informacije o Šišmakovu dokaz ruske umiješanosti

Informacije koje povezuju Eduarda Šišmakova, ruskog državljanina i agenta GRU, sa planiranim napadima na izborni dan u Crnoj Gori upućuju na rusku umiješanost. Jasno je da je to bio pokušaj da se Crna Gora spriječi na njenom putu u NATO, kao i da se omete njen put ka EU, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta za našu zemlju, Čarls Tanok, piše današnja Pobjeda.
TANOK: Informacije o Šišmakovu dokaz ruske umiješanosti
Portal AnalitikaIzvor

Evropski poslanici završili su juče raspravu o rezoluciji o Crnoj Gori, čiji je autor Tanok, a danas će glasati o tom dokumentu. Tanok je pozdravio napredak Crne Gore ka EU, podsjetivši da je do sada otvorila 26 pregovaračkih poglavlja i zatvorila dva.

- Međunarodni posmatrači kazali su da su izbori u oktobru bili slobodni i fer i da su osnovne slobode poštovane. Svjestan sam da postoji zabrinutost zbog gašenja mobilnih aplikacija na dan izbora. Me- đutim, to se treba posmatrati u kontekstu navodnog pokušaja državnog udara i pokušaja ubistva tadašnjeg premijera. Te aplikacije je ugasila nadlež- na agencija i blokada je trajala samo sat i po – rekao je Tanok.

Postoji sve veći konsenzus, kako kaže, između EU i crnogorskih vlasti da je planirani napad na bivšeg premijera bila kredibilna prijetnja.

- Duboko sam zabrinut zbog ove situacije. Vjerujem da to ilustruje rastući uticaj Rusije u Crnoj Gori i na Balkanu. Informacije koje povezuju Eduarda Šišmakova, ruskog državljanina i agenta GRU, sa planiranim napadima upućuju na rusko učešće. Jasno je da je to bio pokušaj da se Crna Gora spriječi na njenom putu u NATO, kao i da se omete njen put ka EU – kazao je Tanok.

On je poručio da je bojkot parlamenta „veoma razočaravajući“.

- Zabrinut sam i zbog motiva nekih koji bojkotuju. Pozivam sve koji bojkotuju parlament da razmisle o svom djelovanju i kojim snagama pomažu time što ne učestvuju u parlamentarnom radu – kaže Tanok.

Evropski komesar za bezbjednosna pitanja Džulijan King kazao je da je Crna Gora „dobra priča“ u regionu, ali da postoji dosta izazova. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika