NATO

Republikanac ponovo blokirao raspravu o Protokolu za članstvo Crne Gore u NATO

Republikanski senator Džon Mekejn zatražio je od kolega u Senatu da razmotre i glasaju o Protokolu o pristupanju Crne Gore NATO-a, ali je taj zahtjev blokirao samo jedan republikanski senator Rend Pol, što je izazvalo revolt ostalih koji se zalažu za pristupanje naše države NATO-u.
Republikanac ponovo blokirao raspravu o Protokolu za članstvo Crne Gore u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Mekejn je na sjednici na kojoj se glasalo o novom direktoru američkih  obavještajnih službi, tražio da se razmatranje protokola stavi na dnevni red i da se  o njemu jednoglasno glasa nakon dvosatne rasprave.

Mekejn je prethodno rekao da je Crna Gora pod značajnim pritiskom i čak  napadom Rusije, pri čemu je poručio da bi Moskvi „trebalo poslati poruku da nema pravo veta na proširenje NATO-a“.

- Rusija je pokušala da izvede puč u Crnoj Gori, ubije premijera i zbaci vladu da bi je spriječila da uđe u NATO - rekao je republikanski senator i dodao da bi članstvo  Crne Gore u Alijansi poboljšalo bezbjednost na Balkanu gdje je, kako je ocijenio  prisutna velika nestabilnost.

Zaustavljanje crnogorskog članstva predstavljalo bi značajan zaokret u američkoj  spoljnoj politici i označilo mirenje sa sve većim uticajem Rusije na Balkanu, što bi  negativno uticalo na naše zajedničke bezbjednosne interese u regionu  - naglasio je  Mekejn, dodajući da ratifikaciju podržava 98, 99 senatora.

Mekejn je kazao da bi SAD trebalo da stanu uz Crnu Goru ili rizikuju podrivanje  vizije jedinstvene Evrope, slobodne i u miru.

- Ako nastavimo da odlažemo ovo pitanje, nakon što je 25 od 28 članica  ratifikovalo Protokol, poslaćemo užasnu poruku - rekao je Mekejn.

Demokratski senatori Ben Kardin i Džin Šahin takođe su zatražili da se na sjednici  u srijedu jednoglasno odobri članstvo Crne Gore u NATO.

Šahin je poručila da bi najbolji potez u Senatu bio odobravanje pristupanja Crne  Gore, zato što bi, kako je rekla, to bila jasna poruka Rusiji.

Nije mi jasno zašto bi nas bilo ko ovdje spriječio da odobrimo Protokol. Zašto žele  da se založe za Rusiju, a ne za Crnu Goru, Evropu, SAD? – upitala je Šahin, prije  nego što je Rend Pol blokirao taj zahtjev.

Mekejn je poručio građanima Crne Gore da on, Kardin i mnogi drugi senatori  „neće stati dok se Protokol ne usvoji i dok ne ojača Crna Gora i region“.

S obzirom na to da Protokol nije usvojen aklamacijom, odnosno jednoglasno, potrebno je da ga lider republikanske većine Mič Mekonel stavi na dnevni red i da se senatori pojedinačno izjasne. Da bi Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za  njega glasa dvije trećine od 100 senatora.

Mekejn: Pol radi za Putina

Republikanski senator iz Kentakija Rend Pol je uložio primjedbu na Mekejnov zahtjev i napustio sjednicu, bez obrazloženja. Taj potez je revoltirao senatore Mekejna, Šanin i Kardin.

On u stvari nema opravdanje za svoje protivljenje. Senator iz Kentakija sada radi  za Putina - naglasio je Mekejn nakon što je Pol izašao iz sale.  Šahin je kazala da je ovaj potez „razočaravajući“ i da bi senator Pol trebalo objasni zašto je to uradio.

Demokratski senator Ben Kardin je rekao da je ovo „pitanje nacionalne  bezbjednosti“.

- Razočaravajuće je što jedan senator zadržava izjašnjavanje o ovom pitanju, koje pogađa našu nacionalnu sigurnost – rekao je Kardin.

Pobjeda

Portal Analitika