Region

Hrvati u strahu zbog prijetnji Erdogana, ugrožen cijeli Balkan

Ukoliko se ostvari prijetnja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da prema Evropi pusti milione izbjeglica, Hrvatska strahuje da bi im se mogla naći na putu.
Hrvati u strahu zbog prijetnji Erdogana, ugrožen cijeli Balkan
Portal AnalitikaIzvor

Eksperti upozoravaju da te prijetnje nisu isprazne i ne odnose se samo na Hrvatsku, već na cijeli Balkan, a prije svega Makedoniju.

Demograf Stjepan Šterc smatra da tu prijetnju treba ozbiljno shvatiti, dok stručnjak za islam Vedran Obućina kaže da se tu prije svega radi o Erdoganovom populizmu.

"Ta priča neće tako jednostavno završiti i sigurno je da o tome treba ozbiljno razgovarati. Pitanje migracija i njihovo usmjeravanje prema Evropi biće jedno od ključnih u doglednoj budućnosti", kaže Šterc za Glas Slavonije.

Dodaje da se, s obzirom na specifičnost, dužinu i otvorenost svoje granice prema susjednim zemljama, Hrvatska gotovo ne može ozbiljnije postaviti kao, na primjer, Slovenija i Mađarska. 

Smatra da je to pitanje organizovanosti samog MUP-a. 

“Ne znam kakva je ona, no ono što se vidi prema van i može iščitati iz izjava, komentara i analiza, ne čini mi se da je to postavljeno na strateškoj razini ozbiljnosti kao u zemljama sjevernije od Hrvatske”, zaključio je Šterc za hrvatski Index.hr. 

Politolog Vedran Obućina, ekspert za islamski svijet, kaže da se tu prije svega radi o uobičajenom Erdoganovu populizmu, koji je najviše usmjeren na njegove birače u vezi s predstojećim referendumom, a ne toliko o poruci Evropi. 

"Ako bi se hipotetički, s ljepšim vremenom, i dogodilo da dođe do kretanja stanovništva, mislim da će ono opet biti nalik na onom prethodnom, kada su se oni grupisali na grčko-makedonskoj granici. A i tada to neće biti tako organizovani protok ljudi kao prije dvije godine. Ako do toga dođe, to bi dovelo do teških političkih posljedica na cijelom Balkanu, prije svega u Makedoniji, kao dodatna tačka u tamošnjem haosu", naveo je Obućina. 

S obzirom na to da Makedonija, kako kaže, nema vladu, predsjednik bi trebalo da uvede vanredno stanje. 

"Srećom, ni jedna strana tamo nema snage za ratni sukob. To se može odraziti i na predsjedničke izbore u Srbiji, a bugarska vlada ima određene simpatije prema Rusiji, što bi Erdogana moglo da spriječi da ne otvara granicu prema Bugarskoj. A ilegalni prelasci mogli bi ostati na nivou na kojoj ih ima i sada", zaključio je Obućina.

Portal Analitika