Društvo

Šehović - Vukčević: Sporazum će omogućiti kvalitetnije obrazovanje

Ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević potpisali su danas Sporazum o saradnji te dvije institucije. Nakon potpisivanja ministar prosvjete je istakao da ovaj Sporazum predstavlja institucionalni okvir koji će omogućiti podizanje kvaliteta ukupnog obrazovanja u Crnoj Gori na jedan veći nivo.
Šehović - Vukčević: Sporazum će omogućiti kvalitetnije obrazovanje
Portal AnalitikaIzvor

''Mi smo imali zadovoljstvo da potpišemo Sporazum o saradnji između Ministarstva prosvjete i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i na taj način smo stvorili pretpostavku za intezivniju komunikaciju dviju institucija u narednom periodu. Na ovaj način okrećemo novi list kada je riječ o saradnji Ministarstva i Akademije i računamo da ćemo okretanje tog novog lista značiti i pravljenje iskoraka kada je riječ o unapjeđenju kvaliteta obrazovnog sistema u Crnoj Gori'', kazao je Šehović. 

On je dodao da je potpisivanjem ovog sporazuma smo stvorena pretpostavka za konsultacije oko izrade strateških dokumenata i drugih zakonskih akata koji su vezani za obrazovanje. 

''Stvorili smo pretpostavku za afirmisanje mladih naučnika, kao i za zajedničko organizovanje naučnih i drugih konferencija. Takođe stvorena je pretpostavka za zajedničko apliciranje kod međunarodnih fondova. U svakom slučaju ovaj sporazum predstavlja institucionalni okvir koji će nam omogućiti uspješnu saradnju ove dvije institucije i podizanje kvaliteta ukupnog obrazovanja u Crnoj Gori na jedan veći nivo'', istakao je Šehović.

Kako je dodao za implementaciju samog sporazuma predviđeno je jedno koordianciono tijelo koje se sastoji od dva predstavnika Ministarstva prosvjete i dva predstavnika CANU. 

''To tijelo će zajedno sa vama novinarima pratiti realizaciju svih aktivnosti koje ćemo u narednom periodu imati priliku da implementiramo. Tako privodimo kraju izradu nacrta izmjena zakona o visokom obrazovanju i vjerujem da će to biti dobar povod za odpočinjanje saradnje na bazi ovog Sporazuma i vjerujem da to može predstavljati dobru osnovu za prvu konferenciju ili okrugli sto koji tim povodom možemo organizovati'', govori Šhevoić.

dsc-0418

Ministar prosvjete je siguran da će i u narednom periodu naći puno zajedničkih tačaka koje će povezati ove dvije isntitucije i koje će omogućiti da se obrazovni sistem preko njih podigne na jedan veći nivo. 

''Mi smo u Ministarstvu prosvjete apsolutno ubijeđeni da intelektualni i naučni kapacitet koji postoji u akademiji, ministarstvu, čitavoj Vladi i državi može pomoći kada je riječ o unaprjeđenju i obrazovanja i drugih politika i kao rezultat te činjenice imamo potpisivanje sporazuma ne samo sa ovim ministarstvom nego i sa drugim ministarstvima unutar vlade što mogu reći da nailazi na obostrano zadovoljstvo'', Zaključio je Šehović.

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević naveo je da je ovo jedan od Sporazuma u nizu koji je CANU potpisala sa državnim institucijama, univerzitetima i drugim institucijama sa kojima akademija ima zajedničke projekte ili izdanja.

''Ako bih pojednostavio suštinu svih sporazuma onda bih rekao da je njihov osnovni cilj jačanje institucionalne saradnje u oblasti kulture nauke i umjetnosti sa jedne strane a sa druge planiranje dolazećih elita ne samo u ovim oblastima. Dok budem na ovoj dužnosti na kojoj sam sada zajedno sa svojim saradnicima smatraću da je naša obaveza da otvorimo vrata jednoga dana onima koji su sposobniji od nas da preuzimaju institucije'', kazao je Vukčević.

L.Đ

Portal Analitika