Svijet

Papa Franjo će odugovlačiti kanonizaciju Stepinca?

Prema pisanju lista Globus, papa Franjo će odugovlačiti proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Istu priču prenose i Večernje novosti.
Papa Franjo će odugovlačiti kanonizaciju Stepinca?
Portal AnalitikaIzvor

"Ja mislim da ovaj papa neće presjeći, on će to odugovlačiti. Preuzeo je na sebe dosta riskantan potez, stvari su se jako zaoštrile, i sad, što god odluči, izazvaće đavola. Mislim da je on sve više svjestan toga. Ako procijeni da bi moglo doći do još većih sukoba između dvije crkve, neće se usuditi da odluči da ili ne. On jeste hrabar u mnogo čemu, ali ovo bi sad bila više politička, nego crkvena hrabrost. Mene bi prijatno iznenadilo kad bi donio odluku, ovakvu ili onakvu. U svakom slučaju, nepredvidljiv je, ima svoj stil", kazao je insajder iz vatikanskih redova Globusu, a prenosi Jutarnji list.

I bivši ambasador SFRJ u Vatikanu Ivica Maštruko, iznio je svoju prognozu.

"Papi nije stalo da izaziva dalje konfrontacije, on će vjerovatno odložiti Stepinčevu kanonizaciju. A što se Mješovite komisije tiče, tu zajedničkih stavova neće biti, osim što će se obje strane usaglasiti oko ocijene neprihvatljivih postupaka vlasti u izricanju presude Stepincu 1946. I jedni i drugi ostaće usidreni na svojim pozicijama", rekao je Maštruko.

I bivši ambasador Hrvatske u vatikanu Filip Vučak otkriva da je u oktobru 2015. upoznao papu Franja s reakcijama u Hrvatskoj na zastoj u kanonizaciji kardinala Stepinca, kao i s mogućom zloupotrebom njegove velikodušnosti oko osnivanja Mješovite komisije ali i upozorio ga da bi moglo doći do pogoršanja, a ne poboljšanja, odnosa između katolika i pravoslavaca, kao i između Hrvatske i Srbije, piše Jutarnji list.

Novosti: Kanonizacija neće skoro

Novosti takođe navode da papa Franja neće skoro proglasiti Stepinca za svetitelja Rimokatoličke crkve.

Na takav papin stav, navode Novosti, ključno su uticali  najnoviji rezultati Mješovite komisije Hrvatske biskuspke konferencije i Srpske pravoslavne crkve, kao i do sada nepoznati dokumenti koji otrkivaju aktivnosti kardinala Stepinca 1941. godine.

Novosti prenose da je papi neobično stalo do toga da održi dobre odnose sa SPC i da neće uraditi ništa što bi moglo dugoročno da ih ugrozi.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Ettore Ferrari

Portal Analitika